UMUS za reviziju Konkursa Ministarstva kulture

Izvor: SEEcult.org, 17.Maj.2016, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMUS za reviziju Konkursa Ministarstva kulture

Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS) apelovalo je na Ministarstvo kulture i informisanja da omogući reviziju rezultata Konkursa za savremeno stvaralaštvo za 2016. godinu u oblasti muzičkog stvaralaštva, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što je prvi put ostalo bez finansijske podrške za dodelu godišnjih nagrada.

U godini u kojoj slavi 70 godina postojanja i 46 godina dodeljivanja svoje godišnje nagrade, UMUS-u prvi put, kako je saopštio, nisu odobrena sredstva Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << kulture za nagrade za životno delo, za najbolji koncert u godini  i za najboljeg mladog umetnika.

“Za nagradu istog ranga, neka srodna udruženja će dobiti sredstva iako se radi o jedinim visokm nagradama u umetničkoj muzici u Srbiji. Izgleda da je ove godine Komisija odlučila da je UMUS sekundarnog značenja, da blistavi muzički umetnici ne postoje i ne doprinose ništa kulturi Srbije, pa im treba ukinuti nagrade!?”, navedeno je u saopštenju.

Navodeći da je na Konkursu Ministarstva kulture “kategorija nagrada izbačena iz sektora Muzičko stvaralaštvo”, UMUS je dodao da je u drugim oblastima ima - na primer u književnosti više od 200, te da je jednom umetničkom udruženju odobren milion dinara za nagrade.

“Da li to znači da su glumci vredniji od muzičara kao što su Nemanja Radulović, Jovan Kolundžija, sestre Bizjak, Darinka Matić Marović, Bojan Suđić... a koji su dobitnici nagrade UMUS-a,  ko je to procenio i na osnovu kojih parametara?”, upitao je UMUS, koji smatra i da je Konkurs Ministarstva kulture za savremeno stvaralaštvo ove godine obavljen na brzinu i da su se članovi Komisije rukovodili ličnim stavovima.

“Za dva dana je komisija od 3 člana ‘pregledala’ preko 200 prijava i odlučila. Svakako se radi o ličnom stavu”, naveo je UMUS povodom odluke Komisije za oblast muzike, koju su činili Bojan Suđić, Jelena Milašinović i Boris Postovnik.

UMUS je podsetio da su ovogodišnji nagrađeni članovi tog udruženja gitarista Uroš Dojčinović, čembalistkinja Smiljka Isaković i mlada violončelistkinja Irena Josifoski.

“Mi smo ponosni što su takvi ljudi među nama i čije delo otvara sva vrata. Ne ulazeći u razloge, privatne ili neke druge prirode, ovogodišnja diskriminacija Udruženja muzičkih umetnika je nečuvena i skandalozna, te apelujemo za reviziju konkursa uz adekvatnu komisiju”, navedeno je u saopštenju.

Prema nedavno objavljenim rezultatima Konkursa Ministarstva kulture za (su)finansiranje projekata savremenog stvaralaštva, u oblasti muzike je podržano 58 projekata od 297 prijavljenih, za šta je ukupno izdvojeno 49,5 miliona dinara.

Nezadovoljstvo rezultatima konkursa izrazilo je ranije i Udruženje filmskih umetnika Srbije, koje je takođe ostalo bez podrške za dodelu godisnjih nagrada.

Oštro je protestovala i savremena plesna scena, koja je zatražila poništenje Konkursa u oblasti scenskog stvaralaštva i interpretacije – umetničke igre, uz obrazloženje da rezultati rada Komisije u toj oblasti pokazuju nerazumevanje i nepoznavanje aktera plesne scene i njihovih rezultata u domaćim i međunarodnim okvirima.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.