UMRLA POLJSKA PESNIKINJA VISLAVA ŠIMBORSKA

Izvor: TvojPortal.com, 04.Feb.2012, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMRLA POLJSKA PESNIKINJA VISLAVA ŠIMBORSKA

Izvor: Tvoj portal  Noću izneđu 1.i 2. februara u svom domu u Krakovu umrla je u 89. godini od raka na plućima slavna poljska poetese Vislava Šimborska, dobitnica Nobelove nagrade za knjižvnost ( 1996.) Njen lični sekretar Mikal Ruzinjek je saopštio da je pesnikinja umrla „mirno, u snu“.



Vislava Šimborska je rođena 2. jula 1923.g. u gradiću Bnin nedalako od Poznanja, Poljska.U Krakov , koji je postao njen drugi zavičaj sve do smrti, Vislava se preselila kad je imala sedam godina .
Šambrovska je debitovala kao pesnikinja 1945. Kad je objavila svoju prvu pesmu „Tražim reč“.Prva pesnička zbirka joj je štampana 1952., a do kraja života je objavila preko 30 knjiga poezije.
Osim toga Šimborska je prevdila na poljski jezik francuske pesnike među kojima najviše Teodora Agripa d'Obinea i Teofila de Vioa.
Nobelovu nagradu je dobila 1996. , a u obrazloženju Kraljsvske Akademije nauka Švedske je istaknuto da se nagrada dodeljuje „Mocartu poezije „ u čijim sthovima je bogata svežina jezika slivena sa strašću jednog Betovena, a jednostavna uzvišenost je u divnom skladu sa neobičnom dubinom filosofskog podteksta „.Poeziju Vislave Šimborske krasi dragoceni , mestimično humoristički prilaz ozbiljnim pitanjima života.
Godine 2011. Šimborska je dobila orden Belog orla , najvišu državnu nagardu Poljske.
Pesme su joj prevedene na više od 40 jezika, među kojima na srpski, slovački, engleski, francuski, holandski, nemački, češki, ruski, švedski, albanski, bugarski, kineski...
B. Rakočević

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.