Izvor: Blic, 24.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pripremi prva zabranjena knjiga u Srbiji

Muzej rudničko-takovskog kraja planira da izda knjigu "Serbie, plačevno", za koju se smatra da je prva zabranjena knjiga na staroslovenskom jeziku.



Ona je najpre štampana u Veneciji 1815. godine. Kako je agenciji Beta rekao direktor Muzeja Borisav Čeliković, delo je napisao Miljko Radonjić, rođen u takovskom selu Gornji Branetići, koji je bio Karađorđev ministar spoljnih poslova od 1810-1813 godine.

Direktor Muzeja je dodao da delo sadrži oštru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kritiku ruske politike prema Srbiji, a zabranila je Austrija jer je tada imala prijateljske odnose sa Rusijom. Knjiga je napisana 1813. godine, a Radonjić je predavao i geografiju na Visokoj školi u Beogradu, osnovanoj 1810. godine.

Originalni rukopis, koji će biti u stalnoj postavci Muzeja u Takovu, otkupio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić od predsednika Srpskog bibliofilskog društva Srđana Stojančevića. U Muzeju su rekli da se knjiga sada prevodi na srpski jezik, a da će njena promocija biti krajem godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.