U Somboru otvorena izložba Likovna jesen 2020. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2020, 15:51

U Somboru otvorena izložba "Likovna jesen 2020. godine"

U galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor i galeriji KC "Laza Kostić" otvorena je izložba Savremenog srpskog slikarstva – bijenale "Likovna jesen 2020. godine". Na somborskoj "Likovnoj jeseni", jednoj od najznačajnijih umetničkih manifestacija ovakvog karaktera u našoj zemlji svoje radove predstavili su umetnici iz Srbije i Crne Gore, a zbog aktuelne epidemiološke situacije za radove umetnika iz Crne Gore priređena je vizuelna projekcija i taj segment izložbe je organizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Centrom savremene umetnosti iz Crne Gore.

U Somboru je otvorena "Likovna jesen 2020." koja je posvećena najaktuelnijim tendencijama u savremenom srpskom slikarstvu. Centralna izložba nosi naziv "Slika u doba opšte medijalizacije", a prate je izložba "Murali svakodnevlja" i samostalna izložba akademskog slikara Vladimira Dunjića.

Vladimir Dunjić, akademnski slikar iz Beograda ističe "Ova manifestacija mi znači mnogo u smislu pripadanja jednoj porodici, ali i ljudima koji se opiru vremenu u kome je umetnost i sve što je vezano za slikarstvo skrajnuto".

Adrien Ujhazi, umetnica iz Novog Sada kaže "Prvi put učestvujem na Likovnoj jeseni, drago mi je posebno zbog toga što sam pre samo mesec dana završila Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu".

"Likovna jesen" smatra se značajnom umetničkom manifestacijom koja promoviše savremeno stvaralaštvo.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske kaže: "Taj spoj tradicije i modernosti, odnosno prošlosti i savremenog trenutka u slučaju ove manifestacije – Likovna jesen u Somboru jeste specifičnost i nešto što pokazuje da savremeno društvo i ustanove kulture treba da pruže podršku aktuelnim umetnicima".

Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada objašnjava "Mislim da je ovo veoma značajna izložba i da ovakve izložbe treba gajjiti kod nas, jer se radi o izložbi koja je refleksija vremena u kojem nastaje".

Manifestaciju je 1961. godine pokrenuo slikar Milan Konjović, a nakon pauze, 2008. godine "Likovnu jesen" je obnovio slikar Dragan Stojkov.

Dragan Stojkov, umetnički direktor Likovne jeseni - akademski slikar iz Sombora i Beograda: "Školovao sam se na ovim izložbama, a druženje sa Konjovićem je mene obeležilo da uđem u ovaj svet umetnosti i ostanem u njemu".

"Likovna jesen" trajaće do 6. novembra, izloženi su radovi 18 umetnika iz Srbije, dok je projekcijom obuhvaćeno petoro umetnika iz Crne Gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Likovna jesen 2020.

Izvor: 025info.rs, 17.Okt.2020

Tradicionalna izložba savremenog srpskog slikarstva "Likovna jesen", svečano je otvorena danas u Kulturnom centru “Laza Kostić” i u Galeriji Gradskog muzeja. Centralna izložba pod nazivom "Slika u doba opšte medijalizacije" posvećena je najaktuelnijim tendencijama u savremenom ...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.