U Narodnom muzeju Miroslavljevo jevanđelje

Izvor: Studio B, 06.Nov.2013, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Narodnom muzeju Miroslavljevo jevanđelje

U Narodnom muzeju danas će biti otvoreno i od 12 do 20 časova dostupno na uvid svim zainteresovanim posetiocima Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis.

O likovnom ukrasu ovog jevanđelja u 18 časova održaće predavanje Branka Ivanić, muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Beogradu.

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na poslednjem listu knjige. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu, svedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u Uneskovu Listu svetske kulturne baštine, i to registar Sećanje sveta 2005. godine. Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečanstva.

Narodna biblioteka Srbije, koja je matična ustanova za zaštitu stare i retke knjige, propisala je poseban režim po kojem Miroslavljevo jevanđelje, uz odobrenje Ministarstva kulture i informisanja i saglasnost Narodne biblioteke, može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine. Shodno tome, nakon 24. oktobra sledeći termini u kojima će moći da se vidi jevanđelje biće prvi i poslednji četvrtak u mesecu tokom trajanja izložbe „Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mini BG vesti: Izložbe u beogradskim galerijama i muzejima

Izvor: DANuBeogradu.rs, 07.Nov.2013, 00:19

»»» U Narodnom muzeju će 7. novembra, u okviru izložbe „Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova“, biti otvoreno i od 12.00 do 20.00 dostupno na uvid svim zainteresovanim posetiocima Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis. O .. Pročitaj...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.