U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Milanu otvorena izložba o Nikoli Tesli

Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je, kako je ocenila direktorka Ivona Jevtić, veoma važna prilika da Italija, ali i čitav svet, čuju odakle je i šta je sve uradio, jedan od najvećih svetskih umova.

Jevtićeva je na svečanosti otvaranja izložbe, koja je uprličena za novinare i zvanice, podsetila na srpsko poreklo Nikole Tesle.

Ocenila je da je izložba, postavljena na više od 1.200 kvadrata, koju će publika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moći da vidi do 29. marta sledeće godine, prilika da se pokaže deo onoga čime Muzej može da se pohvali.

„Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posetioci će moći da vide priču o jednom od najvećih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3327 iz hotela u 'Njujorker' u kome je živeo i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge“, rekla je Jevtićeva.

Na pitanja novinara o poreklu Tesle, Jevtićeva je podsetila da veliki naučnik potiče iz pravoslavne srpske porodice.

„Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i prvo što ćete videti kada odete u Smiljan, u njegovu rodnu kuću jeste pravoslavna crkva u kojoj je bogoslužio Nikolin otac“, rekla je direktora, navodi se u saopštenju Muzeja dostavljenom Tanjugu.

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić ocenio je da je održavanje izložbe važno i zbog saradnje dve zemlje.

Svečanosti su prisustvovali konzul u Milanu Radmila Selaković, predstavnici diplomatskog kora, javne ličnosti i predstavnici medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.