Tue Stin Miler, selektor 7 veličanstvenih za Blic: Zašto jedan Danac 12 godina pravi festival u Srbiji

Izvor: Blic, 02.Feb.2017, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tue Stin Miler, selektor "7 veličanstvenih" za "Blic": Zašto jedan Danac 12 godina pravi festival u Srbiji

"Ne laskam, iskreno kažem da sam oduševljen što sam ovde. Autori obožavaju da dođu ovde. To ima veze i sa publikom i sa organizatorima i, uopšte, vašom dobrodošlicom", kaže Tue Stin Miler za "Blic".

Projekcijom filma "Putovanje sa Dejvidom Helfgotom" Kozime Lange, sinoć je u Sava centru počelo 13. izdanje Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Selektor festivala, Tue Stin Miler, danski kosultant i kritičar za dokumentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << film od prve godine radi sa Svetlanom i Zoranom Popovićem na sastavljanju programa.

U razgovoru za "Blic" otkriva nam da je ovogodišnji izbor fokusiran na vizuelno atraktivna ostvarenja a da je sveobuhvatni lajt motiv omaž ljudskoj kreativnosti.

Zamolili smo ga da nam u jednoj rečenici opiše ostalih šest ostvarenja sa programa: "Austerlic": Pamtite istoriju; "Izgaranje": Podržite one koji brinu o našem zdravlju; "Homo Sapiens": Šta znači biti ljudsko biće; "Normalni autistični film": Omaž kreativnosti; "Žena i glečer": Usamljenost može biti od velike vrednosti; "In loco parentis": Svima su nam potrebni dobri učitelji u životu.

Miler ističe da je "7 veličanstvenih" festival sa "velikim toplim srcem" i da uvek prikazuje filmove koji nas podsećaju i pozivaju na ljudske vrednosti, bez politike ili filmova o aktuelnim konfliktima u svetu. Konkurencija u Srbiji je sve veća, priznaje. Raste broj festivala na kojima se prikazuju dokumentarni filmovi, što je odraz porasta kvaliteta ostvarenja iz ovog žanra ali i sve većeg interesovanja publike.

Selektor tvrdi da je srpska publika jedna od najboljih u Evropi:

-  Ne laskam, iskreno kažem da sam oduševljen što sam ovde. Publika je divna i vrlo je obrazovana, pa smo im ove godine spremili i neke izazove, poput filma od 90 minuta bez reči ili ostvarenja o ženi i glečeru. Realno, ko još želi da gleda film o staroj ženi glaciologu koja živi u planinama Kazahstana? Kako to da prodate? Ali, mi smo hteli da ovoga puta pomerimo granice i da malo poguramo srpsku publiku. I verujem da će mnogi doći da vide i te naslove. Naravno da će se neko pitati, "Šta će im ovaj film u programu", ali siguran sam da će svi, čak iako ih ne bude mnogo zanimala tema, biti zapanjeni lepotom svakoga od njih - ocenjuje selektor.

Specifičnost "7 veličanstvenih" je i ta što gotovo svi autori filmova dolaze u Beograd i drže radionice svojim mlađim kolegama i studentima.

- Autori obožavaju da dođu ovde. To ima veze i sa publikom i sa organizatorima i, uopšte, vašom dobrodošlicom. Iskreno, "7 veličanstvenih" bi mogao da bude i poznatiji nego što jeste u Evropi, ali svaki autor koji dođe posle priča kako je ovo najbolji festival na kojem je bio i preporučuje svojim kolegama da obavezno dođu, zato i imamo tako dobar odziv - kaže Miler.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.