Izvor: Danas, 03.Jul.2015, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći rajh iz perspektive žrtve, svedoka i krivca

Beograd - Novi Lagunin književni klub, koji je zakazan za večeras u 18 sati u Delfi kafeu u SKC-u, posvećen je životu i stvaralaštvu velikog nemačkog pisca, nobelovca Gintera Grasa. O književnosti nedavno preminulog autora, njegovoj "gdanjskoj trilogiji" i romanu "Pseće godine" govore Ivan Ivanji, Grasov dugogodišnji prijatelj, pisac i prevodilac, Nikolina Zobenica, šef Odseka za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Andrej Ivanji, novinar.

Roman "Pseće godine" >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << problematizuje pojavu nacizma u monumentalnoj, epskoj panorami događaja i likova. Priča o usponu i padu Trećeg rajha napisana je iz perspektive žrtve, svedoka i krivca.

U malograđanskoj sredini grada Gdanjska dvadesetih godina prošlog veka dva dečaka, polu-Jevrejin Edi Amzel i arijevac Valter Matern, postaju pobratimi ritualnim mešanjem krvi. Njihove dečačke podvige prati verna keruša Zenta, koja će ošteniti Harasa, budućeg oca ovčara Princa, Firerovog ljubimca. Godine odmiču, prijateljstvo mladića i dalje je snažno i iskreno, a onda na vlast dolaze nacisti. Amzel je talentovani umetnik koji stvarnost komentariše stvarajući strašila po liku ljudskom. Napadaju ga devetorica mladih pripadnika SA i izbijaju mu zube. Jedan od njih je - Matern.

Pseće godine su sada u punom zamahu: marširaju pravo u rat. Na sceni se ne menjaju igrači sve dok Princ konačno ne napusti svog gospodara - jer i psu može biti dosta svega. U posleratnim godinama i Maternu je svega dosta. Zajedno sa Princom on kreće u potragu za počiniocima nacističkih zlodela i svojim izgubljenim pobratimom Amzelom. Matern je nevin, on je antifašista, drugi su ti koji su krivi, iako ih je talas prosperiteta Zapadne Nemačke naizgled oprao.

Ginter Gras je rođen u Gdanjsku 1927. Otac mu je bio protestantske vere, a majka katolkinja poljskog porekla. Sa četrnaest godina pristupio je Hitlerovoj omladini, a s petnaest je bio dobrovoljac u podmorničkoj službi. Prvu zbirku pesama objavio je 1956. Zatim su usledile pozorišne drame i romani "gdanjske trilogije": "Limeni doboš", "Mačka i miš" i "Pseće godine". Ginter Gras je bio angažovan i u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke. Njegov bogat književni opus doneo mu je brojne ugledne književne nagrade i intelektualne počasti. Godine 1999. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.