Top 10: Pisci koji zarađuju milione

Izvor: B92, 10.Avg.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 10: Pisci koji zarađuju milione

Pisac trilera Džejms Paterson našao se na prvom mestu nedavno objavljene "Forbsove" liste pisaca sa najvećom zaradom.

Procenjuje se da je ovaj 65-godišnji Amerikanac zaradio oko 94 miliona dolara od 14 romana koje je objavio tokom proteklih godinu dana. Džejms Paterson je zapravo jedini pisac na listi koji je većinu zarađenog novca stekao od prodaje knjiga, dok je manji deo prihoda zaradio od prodaje prava na ekranizaciju svojih dela.

S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spisateljica Suzan Kolins, autorka serijala “Igre gladi”, dospela je na 10. mesto jer je prodaja njenih knjiga porasla nakon premijere filmske ekranizacije prvog dela pomenutog serijala. Ipak, očekuje se da će se ona znatno više zaraditi krajem godine, kada na njen račun bude isplaćen procenat od zarade filma “Igre gladi”, DVD distribucije, autorskih prava...

“Forbs” takođe uočava da književnim svetom i dalje dominiraju pisci, ali da se ove godine povećao broj spisateljica sa velikom zaradom. Osim Kolins, među prvih deset mesta našle su se i Dženet Evanović, Nora Roberts i Danijela Stil, autorka sa najdužim stažom na listi.

Očekuje se da će ovaj broj biti još veći sledeće godine jer će Džoan Ketrin Roling, autorka serijala knjiga “Hari Poter”, objaviti novo delo namenjeno odraslima.

Iz “Forbsa” smatraju da nema sumnje da će sledeće godine u vrhu liste biti E.L. Džejms, autorka trilogije “Pedeset nijansi” koja obara sve rekorde kada je prodaja u pitanju. U vrhuncu pomame koju je ova autorka izazvala, prodaja njenih knjiga premašivala je cifru od milion dolara sedmično.

Celokupna lista 10 pisaca sa najvećom zaradom u proteklih godinu dana izgleda ovako:

1. Džejms Paterson 94 miliona dolara

2. Stiven King: 39 miliona dolara

3. Dženet Evanović: 33 miliona dolara

4. Džon Grišam: 26 miliona dolara

5. Džef Kini, 25 miliona dolara

6. Bil O Rajli: 24 miliona dolara

7. Nora Roberts: 23 miliona dolara

8. Danijela Stil: 23 miliona dolara

9. Suzan Kolins: 20 miliona dolara

10. Din Kunc: 19 miliona dolara

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Džejms Paterson - pisac koji najviše zarađuje

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2012

NjUJORK - Pisac trilera Džejms Paterson našao se na prvom mjestu ovogodišnje "Forbsove" liste pisaca sa najvećom zaradom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.