Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa u Muzeju Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2019, 05:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa" u Muzeju Vojvodine

Povodom obeležavanja Dana muzeja danas u Muzeju Vojvodine u 12 sati otvorena je izložba "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa".

Autorka izložbe je Kristina Meneši, viša kustoskinja, istoričarka Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Izložbu je otvorio književnik, publicista i prevodilac Ivan Ivanji.

Postavka na specifičan način tematizuje jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Jugoslavije - Rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << događaje koji su usledili nakon nje.

Pored kratkog osvrta na istorijski kontekst sukoba zemalja Informbiroa sa tadašnjom FNRJ i njenim rukovodstvom, izložba se bavi vodećim tezama propagandnog narativa SSSR-a o prilikama u jugoslovenskoj državi i to posredstvom mnoštva IB karikatura iz Zbirke dokumenata Muzeja Vojvodine, grupisanih u tematske celine.

Objavljivane prvenstveno u IB glasilima, ove karikature takođe su štampane i distribuirane zasebno. Zajedno sa ostalim propagandnim materijalom Informbiroa, unošene su u Jugoslaviju na različite načine - bacanjem iz vazdušnih balona, poštanskim pošiljkama, ubacivanjem u prtljag putnika, preko posada stranih teretnih brodova na Dunavu.

Deo ovog materijala koji su tadašnji državni organi zaplenili, čuva se u Muzeju Vojvodine i ovom prilikom će prvi put biti predstavljen publici.

Postavka će biti otvorena do 25. novembra ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.