Tasovac posetio tim Srbije za Bijenale u Veneciji

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac posetio tim Srbije za Bijenale u Veneciji

"Temi smo pristupili iz našeg ugla i bavili smo se problemima mladih arhitekata koji nastoje da iza sebe ostave trag i da nešto izgrade", izjavio je danas arhitekta Igor Sjeverac, koji će zajedno sa kolegama Stefanom Vasićem i Anom Šulkić predstavljati Srbiju 26. maja na smotri arhitekture u Veneciji, čija je tema savremeni trendovi u toj profesiji.

Sjeverec je u izjavi novinarima u Dobanovcima kod Beograda objasnio da će arhitekte iz Srbije na Bijenalu u Veneciji predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj rad "Heroik Freeshipping", instalaciju tešku deset tona koja služi kao metafora za trag broda u vodi.

On je objasnio da je mladim arhitektama danas teško da dobiju priliku da rade i da to nije slučaj samo sa Srbijom nego i drugde u svetu. Njegov kolega, Stefan Vasić je rekao da će instalacija "Heroik Freeshipping" biti montirana u Veneciji i da će tamo biti prikazana tokom 20 dana u srpskom paviljonu.

Arhitekta Ana Šulkić je izrazila nadu da će instalacija biti montirana bez problema. Želeli smo da sve vreme slavimo tu energiju arhitekata i njihovu spremnost da se tim poslom bave uprkos teškim uslovima, objasnila je Šulkić. Ministar kutlure i informisanja Srbije Ivan Tasovac je rekao da je Srbija ove godine za Bijenale u Veneciji izdvojila 20 miliona dinara i to je najveći budžet od kada se Srbija samostalno predstavlja. Sam rad će imati deset tona, ali ideja je zapravo ono što je nemerljivo. Za mene je jako uzbudljivo da posmatramo čitav proces kako se ideja realizuje do krajnjeg umetničkog rada, naveo je Tasovac.

Zadovoljstvo mi je što vidim da ovaj tim mladih umetnika, arhitekata, ima uslove da sprovede svoju ideju, istakao je Tasovac i izrazio uverenje da će Srbija ove godine biti uspešna u Veneciji. On je podsetio i da je Srbija jedna od 29 zemalja koje imaju svoj nacionalni paviljon u Veneciji. Tema ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji su savremeni trendovi u toj profesiji, a umetnički direktor je čileanski arhitekta Alehandro Aravena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

IZVEŠTAJ SA FRONTA Tasovac obišao tim Srbije za Bijenale u Veneciji

Izvor: Blic, 20.Apr.2016

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac danas je posetio radionicu autorskog tima koji će s projektom "Heroik: Free Shipping" predstavljati Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji...Članica autorskog tima Ana Šulkić rekla je da se u radionici radi samo prototip dela koje predstavlja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.