IZVEŠTAJ SA FRONTA Tasovac obišao tim Srbije za Bijenale u Veneciji

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZVEŠTAJ SA FRONTA Tasovac obišao tim Srbije za Bijenale u Veneciji

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac danas je posetio radionicu autorskog tima koji će s projektom "Heroik: Free Shipping" predstavljati Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Članica autorskog tima Ana Šulkić rekla je da se u radionici radi samo prototip dela koje predstavlja trag broda u vodi, kako bi se izbegle greške pri konstrukciji u Veneciji.

Delo će se sastojati od 62 elementa, visoka tri, a široka dva i po metra, ukupne težine 10 tona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a pavoljon će ceo biti ofarban u plavo.

Kako je istakla, ona i njene kolege Stefan Vasić i Igor Sjeverac, svojim radom su želeli da predstave probleme mladih, i to što se danas smatra da je neko uspeo samo ako ostavi trag.

- Našu izložbu prati zvučna instalacija, kao i osvetljenje. U paviljonu ćemo izložiti motivaciona pisma mladih koja su slali kada su konkurisali za posao. Time smo hteli da pokažemo koliko ima energije u njima - rekla je Šulkić.

Autori su rekli da će njihovo delo moći da se postavi negde u Srbiji, kao skejt park.

Ministar Tasovac je ponovio da je za ovogodišnji bijenale namenjeno 20 miliona dinara što je najviše od kada se Srbija samostalno predstavlja u Veneciji.

- Zadovoljstvo mi je što vidim da ovaj tim naših mladih arhitekata ima sve optimalne uslove da realizuje ovu ideju - od onog prvog crteža koji su stavili na papir, preko ovog procesa koji će trajati do 26. maja i svečanog otvaranja - rekao je Tasovac.

On je dodao i da mu se čini da autori svaki put nešto novo otkriju o svom delu, kao i da će se tek na samoj izložbi otkriti finalni izgled proizvoda.

Govoreći o temi festivala, koja je ove godine "Izveštaj sa fronta", Tasovac je rekao da "ukoliko imate takvu temu, a glavni kustos nije Kristijan Amanpur, to je samo po sebi sjajna vest".

Komesar izložbe na venecijanskom bijenalu Ivan Rašković kazao je da je prezentacija Srbije iz godine u godinu sve zapaženija u medijima.

- Naš paviljon ima reputaciju kao nešto što se obavezno mora videti. Nadam se da će i ove godine biti tako - rekao je Rašković.

Petnaesta Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji, održaće se od 26. maja do 27. novembra, a ove godine učestvuju predstavnici 67 zemalja.

Srbija je jedna od 29 zemalja koje imaju svoje paviljone.

Umetnički direktor Bijenala je čileanski arhiteta Alehandro Aravena, koji je i zadao temu "Izveštaj sa fronta", koja se odnosi na nešto što se sada dešava.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Heroik - od izložbe do skejt parka

Izvor: Danas, 20.Apr.2016

Beograd - - U društvu ministra kulture Ivana Tasovca novinari su obišli radionicu u Dobanovcima gde nastaje projekat "Heroik: Free Shipping" koji će predstavljati Srbiju na ovogodišnjem 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji. U finalnom izdanju, biće to, po onome što se moglo čuti i videti, monumentalna...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.