Tasovac: Višestruka korist od izmena Zakona o kulturi

Izvor: SEEcult.org, 09.Feb.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Višestruka korist od izmena Zakona o kulturi

Skupština Srbije počela je 9. februara raspravu o Predlogu izmena i dopuna Zakona o kulturi, koji je izazvao burne reakcije u javnosti i prethodno je odbačen na sednici resornog odbora, ali je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ponovio uverenje da će predložene izmene doneti višestruku korist sistemu kulture.

Tasovac je, predstavljajući predloženi zakon, izrazio uverenje da je reč o tekstu koji obezbeđuje dobra sistemska rešenja i optimalne uslove za održiv i ravnomeran >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << razvoj kulture.

Istakao je da predloženi zakon preciznije utvrđuje načela kulturnog razvoja i uspostavlja jasne prioritete kulturne politike, preciznije utvrđuje opšti interes u kulturi i terminološko i suštinski, redefiniše oblasti kulturne delatnosti, preciznije i jasnije utvrđuje proceduru javnih konkursa za izbor direktora, kao i odgovornosti i obaveze upravnih odbora i samog Ministarstva kulture i informisaja, rešava probleme uočene u proceduri konkursa i korišćenju budžetskih sredstava, te obezbeđuje ravnomernu zastupljenost svih kulturnih delatnosti u Nacionalnom savetu za kulturu i preciznije definiše rad tog tela kako bi se izbegla konfuzija u njegovoj nadležnosti i odgovornosti, uz uvođenje naknade za rad njegovih članova.

Povodom burnih reakcija javnosti na predloženo ukidanje priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, Tasovac je rekao da je dodela tih priznanja koja su “sinonim za tzv. nacionalne penzije” od početka izazivala kontroverze, uz status ustanova od nacionalnog značaja i ugovor o radu na tri godine.

Tasovac je rekao da bi ostanak tih zakonskih odredbi “dodatno unosio konfuziju i podele u oblasti kulture koja mora biti što bliže tački konzenzusa svih”.

Povodom odluke Odbora za kulturu i informisanje da većinom glasova ne prihvati predloženi zakon, te poziv predsednice tog tela Vesne Marjanović da ga vlada povuče iz procedure ili da skupštinska većina prihvati gotovo sve od oko 80 amandmana, Tasovac je rekao da će se truditi da svih 250 poslanika ubedi da podrže izmene Zakona o kulturi “svim argumentima do kojih se došlo dugotrajnim radom, u konsultacijama sa strukom i korišćenjem pozitivnih rešenja iz međunarodne prakse”.

Tasovac je istakao i da je “kultura ogledalo društva”, te da se “ne stvara ni na nebu, ni na zemlji”, zbog čega je profesionalan, odgovoran i održiv sistem kulture nemoguć bez jasnog zakonskog okvira.

“Kao i u svakom javnom sistemu, i u kulturi je neophodno da svi učesnici ne samo poznaju opšta pravila igre, nego da ih se i pridržavaju”, rekao je Tasovac, podsećajući i na put predloženog zakona, počev od nacrta koji je sačinila radna grupa Ministarstva kulture, preko usvajanja dela primedbi NSK na taj tekst, i utvrđivanja nacrta koji je bio predmet javnih rasprava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, uz mogućost upućivanja primedbi i putem elektronske ili redovne pošte. Dodao je da je čitav proces pratila otvorena debata u medijima, kao i da je nakon javnog slušanja u Skupštini Srbije, tekst zakona izmenjen na osnovu prihvaćenih predloga i poslat Evropskoj komisiji koja “nije imala nijednu jedinu primedbu”. Isti nacrt prosleđen je potom i nadležnim državnim organima i potom dat vladi na usvajanje.

Tasovac je ponovio da je važeći Zakon o kulturi usvojen 2009. godine, a stupio na snagu 2010. te da je tokom njegove primene uočen niz nedostataka i praktičnih problema.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.