Vesna Marjanović: Tasovac da podnese ostavku!

Izvor: Kurir, 09.Feb.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesna Marjanović: Tasovac da podnese ostavku!

BEOGRAD - Predsednica skupštinskog Odora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović pozvala je danas ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da podnese ostavku, nakon što taj odbor nije prihvatio predložene izmene Zakona o kulturi, a Vladu Srbije da ga povuče iz skupštinske procedure.

Nisam očekivala ovakav ishod, ali ne mogu da kažem da sam iznenađena... Današnji rezultat glasanja je neuobičajen, ne dešava se često u Skupštini i govori da predlog zakona u formi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u kojoj smo ga dobili nema poverenje čak ni parlamentarne većine, rekla je Marjanović novinarima u parlamentu.

To je, prema njenim rečima, dovoljan razlog da Tasovac, pored mnogih dosadasnjih propusta, podnese ostavku, jer nije u mogućnosti da obezbedi podršku parlamentarne većine.

Marjanović, koja je poslanica DS, rekla je da je ta stranka odavno odlučila da je predloženi zakon, loš, budući da je predviđeno ukidanje nacionalnih penzija, da predviđa ukidanje statusa ustanova kulture od javnog značaja, da vodi centralizaciji izbora direktora u ustanovama kulture, da je marginalizovano svako učešće umetnika u tom procesu, da razvlašćuje Nacionalni savet za kulturu...

Predloženi zakon, kako je istakla, ne rešava nijedan gorući problem, a dodatno pogoršava postojeće probleme.Pozivam vladu, jer vlada kao predlagač ima to pravo, da povuče ovu tačku sa dnevnog reda ili da zamolim poslanike većine da usvoje sve amandmane koje smo podneli i tako pokušamo da ga popravimo, rekla je Marjanović.

Autor: Tanjug,Foto: Fonet Nenad Orčević

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

"Izmene Zakona o kulturi zbog uspešnog razvoja kulture"

Izvor: B92, 09.Feb.2016

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas u Skupštini Srbije da će izmene i dopune Zakona o kulturi doprineti obezbeđivanju sistemskih rešenja i optimalnih uslova za uspešan i ravnomeran razvoj kulture u zemlji..."Ključne izmene su preciznije utvrđivanje načela kulturnog razvoja,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.