Tapiserija iz Bajea uskoro u Velikoj Britaniji na pozajmici?

Izvor: N1 televizija, 17.Jan.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tapiserija iz Bajea uskoro u Velikoj Britaniji na pozajmici?

Francuski zvaničnici razmatraju mogućnost pozajmljivanja srednjevekovne tapiserije iz Bajea Velikoj Britaniji, što bi bilo prvi put da ta tapiserija, simbola veze između Engleske i kontinenta, napušta Francusku posle Drugog svetskog rata.

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej najaviće tokom francusko-britanskog samita u četvrtak program razmene umetničkih dela kada bi moglo da bude objavljeno i da će Francuska pozajmiti Velikoj Britaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << čuvenu srednjevekovnu tapiseriju iz Bajea, saopštilo je francusko predsedništvo.

Ta pozajmica se razmatra jer će se obavljati višemesečni radovi restauracije muzeja u Bejeu, saznaje agencija Frans pres iz okruženju francuskog predsednika.

Tapiserija iz Bajea, duga 70 metara i visoka 50 centimetara, istovremeno je i vredno srednjevekovno umetničko delo i istorijski dokument koji opisuje kako je Vilijam Osvajač pripremao prelazak Lamanša i bitku kod Hejstingsa iz 1066. godine.

Tapiserija iz Bajea je uvršćena u Uneskovu listu Memorije sveta.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.