Tanasić: Srpski jezik je centralna odrednica našeg identiteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 12:18

Tanasić: Srpski jezik je centralna odrednica našeg identiteta

Predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika profesor Sreto Tanasić, rekao je da su nas zapljusnuli i našli nespremnima razni globalistički uticaji čiji cilj je urušavanje nacionalnih identiteta, kultura i bilo kakvog suvereniteta, zbog toga što decenijama nismo vodili računa o srpskom jeziku kao centralnoj odrednici nacionalnog i kulturnog identiteta.

"Zato je donedavno bilo kao normlano odsustvo svake svesti o značaju srpskog kao nacionanog jezika, u državi ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije isticana kad i kako treba, što je potpuno suprotno stavovima i praksama drugih evropskih naroda, većih i manjih. Sve to govori da moramo graditi svest o značaju strpskog kao nacionalnog jezika, a država mu mora obezbediti status kakav imaju nacionalni jezici u Evropi", rekao je Tanasić za "Politiku".

On je istakao da je veliki problem i zaštita srpskog pisanog nasleđa, koje se danas otvoreno krade i prisvaja, u čemu se ide toliko daleko da nas čak napadaju kada se interesujemo za svoje svetovno i crkveno pisano nasleđe, gde spadaju spomenici koji spadaju u bisere evropske i svetske pisane baštine.

"To rade oni koji nemaju svoje pisano nasleđe, pa hoće da krivotvore svoj identitet, da srpsku kulturnu istoriju pripišu sebi. Srtuka to ističe, ali je to toliko krupan problem koliko je i značajno pitanje za naš nacionalni i kultirni identitet, za naš opstanak na mapi istorijskih naroda. Nemamo pravo i ne smemo to nikome da predamo da izgubimo, to su naši preci stvarali, vekovima čuvali, životima plaćali", naglasio je Tanasić.

On je ocenio kako ima naznaka da se šum u komunikaciji između države i jezičke struke smanjuje na planu jezičke politike.

Govoreći o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i takozvanom rodno osetljivom jeziku koji on propisuje, Tanasić je rekao da je ta norma neprimenjiva.

"Taj zakon ne bi mogli primeniti Solomon i Drakon zajedno. On je protivustavan i protiv mnoštva zakona. To nije nikakav zakon, već jedna pogubna ideologija, stavljena i to vrlo trapavo, u formu zakona. Pod izgovorom zaštite ženskih prava upavo pokušava da ozakoni neravnopravnost ogromne populacije muškog i ženskog pola. Uvodi delikt mišljenjja, ograničava slobodu naučne misli, zabranjuje korišćenje srpskog standardnog jezika, predviđa jezički inženjering s ideoloških pozicija, pokušava da razori naš hrišćanski načini života i mišljenja, srpski jezik i kulturu" istakao je Tanasić.

Predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika je rekao da nije jasno koliko se poštuje nedavno usvojeni Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma i pozvao vladu da što pre osnuje Savet za srpski jezik kako bi se razgovaralo o tim pitanjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.