Tako je govorio tragično preminuli reditelj: Ne plašite se Igora Vuka Torbice

Izvor: B92, 18.Jun.2020, 08:47

Tako je govorio tragično preminuli reditelj: "Ne plašite se Igora Vuka Torbice"

Mladi reditelj koji je iznenada preminuo u 33. godini, Igor Vuk Torbica nije često govorio za medije, a jedan naslov nedavno je privukao pažnju mnogih.

Naime, on je u intervjuu dnevnom listu "Politika" prokomentarisao je jedan novinski naslov, koji je glasio: "Ne plašite se Igora Vuka Torbice".

"Taj naslov je, mislim, star nekoliko godina i pojavio se od prilike kad i predstava 'Pokojnik'. Možda tada još nije bio uočen, ali neko ga je skoro postavio na društvene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mreže i mislim da ga je veći broj ljudi video. A ono što pretpostavljam da je izazvalo takav naslov jeste moja suzdržanost i rešenost da ne govorim upravnicima pozorišta na svaki predlog 'da' i da ne pristajem na bilo koje uslove koji nas apriori sprečavaju da stvaramo predstavu kakvu bi trebalo i kakvu bismo hteli", rekao je on tada za pomenuti list.

Naveo je i da zbog ovih njegovih principa mnoge pozorišne kuće nisu htele da sarađuju sa njim.

"Ali ja sam sa svojim izborima na miru, tako da mirno spavam sa vukom u sebi", dodao je tom prilikom on.

Porodica i prijatelji reditelja Igora Vuka Torbice saopštili su kasno sinoć da je poznati reditelj preminuo u Rovinju.

"Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju“, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja.

Zabavljao se sa srpskom glumicom Hanom Selimović, koju je srpska publika mogla da gleda u "Tajkunu" i "Besi".

Torbica je trebalo da radi predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u Zagrebu, a ovo pozorište je objavilo da je ista otkazana.

"Dragi gledatelji, zbog smrti dragog kolege i prijatelja kazališta otkazuje se večerašnja izvedba predstave Eichmann u Jeruzalemu", navodi se u saopštenju.

Mnogi su i dalje u šoku o vesti da je mladi reditelj preminuo i na društvenim mrežama se opraštaju od igora Vuka Torbice.

Novinarka Luna Lu napisala je na Instagramu da je u šoku i da je ovo "frapantan gubitak".

"Kada prođe paraliza od napada panike i gubitka vazduha u pleksusu od neverice zakucaće Bes na vrata, često patetičan jer je iz nemoći. Pre toga - čitanje strašne vesti iznova - u nadi da je u pitanju greška. A onda, tu je spremna spoznaja da je Čistiliste postalo Pakao. Dok smo spavali, preko noći - čini se. A ustvari samo širom zatvorenih očiju provodimo dane - oguglali. Otupeli. Obamrli.Počivaj u miru. Talentirani neobični lepi čoveče. Razumem te, ako je to uopšte sada važno.

Znaj", napisala je ona.

Milan Antonijević, aktivista za ljudska prava oprostio se od Torbice na Tviteru rečima:

"Bol i neverica, pratili smo tvoj rad, svaku novu predstavu i iskren javni nastup. Mnogo toga je bilo pred tobom. Život i ljudske sudbine je teško shvatiti. Reditelj Igor Vuk Torbica tragično preminuo u Rovinju".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.