Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 21:34

Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

Porodica i prijatelji reditelja Igora Vuka Torbice saopštili su je da poznati reditelj preminuo juče u Rovinju.
„Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju“, navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja.

„'Hinkeman', 'Carstvo mraka', 'Mizantrop', 'Tartif', 'Tit Andronik', 'Bakhe', 'Krvave svadbe', neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali“, dodaje se u saopštenju.
Vreme i mesto sahrane Torbice biće naknadno objavljeni.
Igor Vuk Torbica je rođen u Drvaru 1987. godine.
Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade "Hugo Klajn".
Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava "Pokojnik" dobila je glavnu nagradu festivala "Studio fest" i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Režirao je "Carstvo mraka" Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), "Razbijeni vrč" Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog "Don Žuana" (Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina), "Hinkemana" Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), "Priče iz Bečke šume" Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište "Gavela").
Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica dobija nagradu "Ardalion" za najbolju režiju za "Hinkemana", koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.
Za postavku istog komada nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.
"Hinkeman" je ovenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri priznanja žirija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

Izvor: Radio 021, 17.Jun.2020

Porodica i prijatelji reditelja Igora Vuka Torbice saopštili su je da poznati reditelj preminuo juče u Rovinju u 33. godini..."Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim...

Nastavak na Radio 021...

HANA JE SAMO JEDNOM JAVNO PRIČALA O IGORU Režiser nas je napustio, a njegova devojka je govorila: "On je beskrajno pametan i inspirativan"

Izvor: Blic, 17.Jun.2020

Porodica i prijatelji reditelja Igora Vuka Torbice saopštili su je da poznati reditelj preminuo juče u Rovinju, a za sobom je ostavio i devojku, srpsku glumicu Hanu Selimović.

Nastavak na Blic...

Prerano je otišao: Preminuo domaći reditelj Ior Vuk Torbica

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2020

Pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica, autor kulturnih predstava "Hinkeman" i "Carstvo mraka", preminuo je juče u Rovinju Pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica, autor kulturnih predstava "Hinkeman" i "Carstvo mraka", preminuo je juče u Rovinju, potvrdili su porodica i prijatelji....

Nastavak na Večernje novosti...

Preminuo pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica

Izvor: Danas, 18.Jun.2020, 01:12

Jedan od najdarovitijih pozorišnih reditelja u regionu Igor Vuk Torbica iznenada je preminuo juče u 33. godini nedaleko od Rovinja, saopštili su porodica i prijatelji.

Nastavak na Danas...

Preminuo Igor Vuk Torbica, reditelj vicešampionske predstave 39. Borinih dana

Izvor: OkRadio.rs, 18.Jun.2020

Poznati pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica preminuo je u Rovinju, saopštila je njegova porodica. - Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj.    Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima...

Nastavak na OkRadio.rs...

CRNA ZASTAVA NA ZGRADI SNP-A U NOVOM SADU Oproštaj od Igora Vuka Torbice

Izvor: Blic, 18.Jun.2020

Na zgradi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu istaknuta je crna zastava zbog smrti Igora Vuka Torbice (33), darovitog reditelja koji je tragično izgubio život juče u Rovinju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.