Svetski dan knjige kod nas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan knjige kod nas

BEOGRAD - Svetski dan knjige, koji se proslavlja u celom svetu 23. aprila prema odluci UNESCO-a iz 1995. godine, već nekoliko godina se obeležava i u našoj zemlji pre svega u bibliotekama i domahim i stranim kulturnim centrima.

Na ideju da se na neki način obeleži dan kada su preminula tri velika književnika Migel Servantes, Vilijem Šekspir i Garsilasko de la Vega, došli su daleke 1926. godine knjižari u Barseloni koji su odlučili da svakom kupcu knjige poklone 23. aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po jedan cvet.

Zato Institut Servantes u Beogradu već tradicionalno svake godine obeležava Dan knjige i ove će od 12 sati ispred svoje zgrade poklanjati Beograđanima primerke knjige "Zapoteka poezija" na tri jezika u prevodu Branislava Prelevića.

Sava centar organizuje niz akcija kojima želi da doprinese obeležavanju Dana knjige kao što je akcija "Pročitano za nepročitano", na koju poziva sve zainteresovane da donesu pročitane i zamene za nepročitane knjige.

Akcija traje od danas u 13 sati do sutra u podne, na informativnom pultu u Sava centru.

Biblioteka grada Beogarda je organizovala da, u cilju popularisanja knjige i čitanja, okupi poznate ličnosti da "rade" kao bibliotekari i da članovima biblioteke daju predloge za čitanje i razgovaraju o knjigama. "Bibliotekari" će biti Petar Kralj, Rada Đuričin, Rambo Amadeus, Vjera Mujović, Leontina, Gorica Mojović, Zoran Živković...

Šta se čita u Vojvodini

Kako navodi današnji "Građanski list", u matičnoj službi Gradske biblioteke u Novom Sadu je u poslednje vreme povećan broj čitalaca. Oni najmlađi su prošle godine najviše čitali "Vodič kroz Dunavski park" Zorana Novakovića, zatim "Priče o prinčevima i princezama" Kristofera Rosona, knjigu "Edarov pas" Vesne Vidojević-Gajović i "Vodič za rođendane" Ljilje Marjanović.

Kako navodi Kirćanski, postoji problem kod tinejdžera jer za njih nema veliki izbor literature. Oni su, kako kaže, u poslednje vreme najviše zainteresovani za epsku fantastiku, popularnu psihologiju, horor knjige, magijsku i naučnu fantastiku. Tako Novosađani najčešće iz biblioteke iznajmljuju "Harija Potera", "Gospodara prstenova", "Sofijin svet", "Udžbenik za zaljubljivanje", naslove kao što su "Bože, da l' si tu? Ja sam, Margaret", "SOS za tinejdžere", "Eragon Prvorođeni", ali i "24 devojke za sedam dana".

Novosađani često slobodno vreme vole da provedu čitajući i knjige o narkomaniji, kao što su "Deca pakla" Jovana Bukelića, "Nema srećnih narkomana" Kloda Olivera Štajna i dobro znanu knjigu "Mi deca sa stanice Zoo", koju im bibliotekari preporučuju kao preventivnu literaturu. Međutim, novosadski srednjoškolci kažu da rado čitaju dela Milorada Ulemeka Legije "Gvozdeni rov" i "Legionar", koje pozajmljuju jedan od drugog jer ju je gotovo nemoguće pronaći u bibliotekama.

Slična je situacija i u Zrenjaninu. Mladi najviše čitaju dela Marka Vidojkovića, Pola Ostera, Stivena Kinga, naučnu fantastiku, stripove i roman "Norveška šuma" Harukija Murakamija. Mnogo mladih Zrenjaninaca interesuje se i za biografije popularnih muzičara, a u poslednje vreme povećano je i interesovanje za knjige o narkomaniji.

Srednjoškolci u Kikindi retko kupuju knjige, sem kad nekome biraju poklon. Kada odluče da kupe neku knjigu, najčešće traže naslove Marka Vidojkovića i Srđana Valjarevića. Prodavci u knjižari "Prometej" kažu da stariji Kikinđani više čitaju, a češće bi i kupovali knjige kada bi imali više novca. Najtraženiji je "Rečnik stranih reči" Ivana Klajna i Milana Šipke, kao i drugi rečnici. Zanimljivo je da jednoj Kikinđanki koja živi u Holandiji majka i prijatelji u toj knjižari redovno kupuju knjige koje joj i šalju. Ona se preko interneta informiše o novim izdanjima pa neke naslove poruči, a kada joj članovi porodice biraju poklon u knjižari, ovi već znaju da im preporuče šta da kupe kako ne bi imala duplikat.

Među mlađim Apatincima knjiga nije najpopularnija. Iako je dosta njih učlanjeno u gradsku biblioteku, malo njih pozajmljuje knjige. Kod osnovaca najpopularniji je "Hari Poter" te ljubavni romani raznih autora, dok su među srednjoškolcima najtraženiji: Paulo Koeljo, Amanda Kvik, Danijela Stil, Sidni Šeldon, Agata Kristi, ali i Mirjana Bobić-Mojsilović, Isidora Bjelica, a u poslednje vreme i Ljiljana Habjanović-Đurović - kaže bibliotekarka Gorana Balać.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.