Sutra počinje 13. festival 7 veličanstvenih

Izvor: B92, 31.Jan.2017, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje 13. festival "7 veličanstvenih"

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", 13. po redu, počinje sutra u Sava Centru.

Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim ostvarenjima u Beograd, a sa njima i sve značajniji autori u usponu, najavili su organizatori.

Festival će otvoriti ostavarenje "Hello I am David - Putovanje sa Dejvidom Helfgotom", u režiji Kozima Lange o legendarnom pijanisti.

Nikolaus Gajrhalter je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, a njegovo najnovije ostvarenje "Homo Sapiens", premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu u nekoj neodređeno dalekoj budućnosti, kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Dokumentaristički esej "Austerlic" predstaviće još jednog odličnog režisera i direktora fotografije Sergeja Loznicu, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

Autor koji je postao miljenik publike "Sedam veličanstvenih", Audrius Stonis, dobitnik nagrade Evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na beogradski festival i donosi prefinjenu poetsku studiju "Žena i glečer" o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek prikazaće dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma pod nazivom "Normalni autistični film".

Belgijski autor Žerom le Mer u ostvarenju "Izgaranje" prikazuje zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

Festival će 7. februara zatvoriti "In loco parentis" irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, napravljen u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje 13. festival "7 veličanstvenih"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2017, 10:18

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", 13. po redu, počinje danas u Sava Centru...Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim ostvarenjima u Beograd, a sa njima i sve značajniji autori u usponu, najavili su organizatori...Festival...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.