Strahuje se da je iz Britanskog muzeja nestalo čak 2.000 predmeta: Moguće da je reč o kleptomaniji

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 08:12

Strahuje se da je iz Britanskog muzeja nestalo čak 2.000 predmeta: "Moguće da je reč o kleptomaniji"

Srebrne ogrlice, drevni novčići i više od 500 keramičkih objekata spadaju među blago koje je u proteklih 20 godina nestalo iz Britanskog muzeja, a strahuje se da bi ukupan broj ukradenih artefakata mogao dostići i 2.000, otkriva Tajms.

Ovo otkriće dolazi u trenutku kada se muzej suočava sa jednim od najvećih skandala u svojoj istoriji zbog navodne krađe hiljada dragocenih predmeta.

Tajmsu je rečeno da je osumnjičeni lopov proveo najmanje 20 godina pljačkajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trezore muzeja i iskorišćavajući nesposobnost te institucije da napravi katalog svojih artefakata. Mnogi od predmeta nisu bili izloženi javnosti i proučavani su u podrumu galerije, rekao je policijski izvor, navodeći da postoji sumnja da je moguće da je reč o slučaju kleptomanije.

Izvor je istakao da postoji bojazan da su artefakti možda oštećeni i prodati preko interenta za mali deo svoje prave vrednosti, odnosno za samo nekoliko stotina funti, uprkos tome što vrede hiljade.

Prema izvoru, pojedini predmeti su istopljeni. Britanski muzej je prvi put obavešten o predmetima za koje se činilo da su ukradeni i prodati preko interneta pre nekoliko godina. Muzej je prošle sedmice objavio da je otpustio zaposlenog i pokrenuo istragu.

Tajms je identifikovao otpuštenog muzejskog radnika kao Pitera Higsa (56), kustosa grčkih kolekcija, grčke skulpture i helenističkog perioda. Higs je negirao krivicu. Muzejski zapisi, do kojih je došao Tajms na osnovu zakona o slobodi informisanja, pokazuju da su stotine drugih predmeta evidentirane kao izgubljene tokom protekle decenije.

Među njima je grčki srebrni novac nabavljen 1948. godine, rimski novčić iz 4. veka i nemački novčić, koji su svi nestali u periodu do aprila 2014. godine. Prsten iz ranog 20. veka, nabavljen 2001. godine, izgubljen je do 2017. Zapisnici pokazuju da se za 540 komada grnčarije, koji su pronađeni na arheološkim nalazištima, takođe ne vodi evidencija.

Broj izgubljenih predmeta će verovatno biti daleko veći jer je muzej pružio podatke samo iz 2013. godine. Nestali i eventualno ukradeni predmeti identifikovani putem zakona o slobodi informisanja trenutno nisu predmet istrage. Profesor arheologije na Univerzitetu Oksford Martin Henig rekao je da je "prilično verovatno" da su svi nestali predmeti koji sadrže plemenite metale ukradeni, a ne izgubljeni.

"Stvari ne bi trebalo da nestaju iz muzeja. Trebalo bi da postoji odgovarajuća revizija", istakao je Henig.

Cela kolekcija Britanskog muzeja ima najmanje osam miliona predmeta, sa četiri i po miliona predmeta na sajtu Muzeja, a 80.000 predmeta izloženo je za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.