Šta se krije iza albuma Let It Be i ko je zadao poljubac smrti Bitlsima?

Izvor: B92, 18.Okt.2021, 10:54

Šta se krije iza albuma "Let It Be" i ko je zadao "poljubac smrti" Bitlsima?

Bitlsi se vraćaju ove jeseni sa novom knjigom, remiksom poslednjeg albuma i dugo očekivanim dokumentarnim filmom koji bi trebalo da baci novo svetlo na njihov raspad. Legendarni "Let It Be", objavljen 1970. godine, dugo se smatrao albumom o razlazu grupe.

Delimično je to zbog toga što je to njihov poslednji objavljeni album, ali i zbog toga što je usledio dokumentarac o snimanju ploče koji je prikazao duboke tenzije među slavnom četvoricom.

Stvari, međutim, nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako jednostavne. "Let It Be" je zapravo snimljen pre albuma "Abbey Road" iz 1969, ali je ostao na polici godinu dana jer bend njime nije bio zadovoljan. Zapravo, Pol Makartni nikad nije bio zadovoljan jer nije učestvovao u stvaranju albuma slavnog producenta FIla Spektora.

Novi remiks albuma potpisuje Džajls Martin, sin producenta Bitlsa Džordža Martina, i trebalo bi da bude bliži onome što je grupa želela. Džajls Martin je u razgovoru za NME ove nedelje priznao da je "Polov najveći problem bio u tome što je inače imao mnogo uticaja na aranžmane, a to je sa Spektorom izostalo".

Usponi i padovi

Reditelj novog dokumentarca "The Beatles: Get Back" Piter Džekson pregledao je mnoge sate materijala koji nisu ušli u originalni dokumentarac kako bi prikazao radosniju stranu snimanja albuma "Let it Be".

Ringo Star je oduševljen.

"Imali smo uspone i padove, ali čak i sa svim tim, a to ćete videti u verziji Pitera Džeksona, mnogo smo se zabavljali, što u originalnom dokumentarcu nije prikazano", rekao je Ringo.

Posebno im je zabavan bio nenajavljeni koncert na krovu zgrade u kojoj je bilo sedište njihove kompanije Epl. Danas legendarni koncert bio je njihov, pokazalo se, poslednji nastup. Razgovori iz dokumentarca osnova su i nove knjige o Bitlsima.

Istoričar roka Miška Azajas tvrdi da će knjiga staviti tačku na priču da se grupa raspadala u vreme snimanja ploče "Let It Be".

"Ja sam bio prvi koji je verovao u razne mitove poput 'Pol i Džon su se mrzeli i jedva su razgovarali'. Ali iz njihovih razgovora vidimo da su bili vrlo bliski. Stvari su početkom 1969. bile dobre", rekao je Azajas AFP-u.

"Svaki bend ima rasprave u studiju. Ali bilo je šokantno (kad se pojavio originalni dokumentarac), jer to niko pre nije video", dodao je.

Možda to bude i vreme da se ponovo proceni ko je odgovoran za raspad grupe, što se često pripisuje Makartniju, jer je u martu 1970. objavio da napušta bend.

"Lenon je razbio Bitlse, a ne ja..." – Pol Makartni konačno progovorio

Azajas kaže da je "poljubac smrti" zapravo zadao Lenon pola godine pre, kad je kolegama iz grupe u razgovoru rekao da mu je dosta i da odlazi.

Pol je često bio najzahtevniji i otvoreno kritičan prema Harisonovom komponovanju, ali on je bio i pokretačka radna snaga grupe i onaj koji je svirao na Harisonovim pesmama, dok ih je Lenon uglavnom izbegavao.

"Da Pol nije bio u bendu, verovatno bismo snimili dva albuma jer smo bili lenji klipani", rekao je Ringo nedavno.

"Ali Pol je radoholičar. Džon i ja bismo sedeli u vrtu, upijali zelenilo s drveća i kad je zazvonio telefon, znali smo da je on. 'Hej, momci, idemo u studio', rekao bi", ispričao je bubnjar Bitlsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.