Izvor: Arte, 19.Feb.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kustosiranje može/treba da bude?

Drugo izdanje međunarodnog kustoskog programa Šta kustosiranje može/treba da bude? biće organizovano u Beogradu od 26. avgusta do 26. novembra, a u toku su prijave koje će trajati do 18. marta.

Otvorene prijave za program “Šta kustosiranje može/treba da bude?”

Na osnovu prijava biće odabrano 15 učesnika koji će tokom kursa učiti od mentora među kojima su vodeći profesionalaci u oblasti savremene kustoske prakse.

Šta kustosiranje može/treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << da bude - What curating should/could do (WCSCD) je pokrenut 2018. kao međunarodni kustoski kurs situiran u specifičnom lokalnom kontekstu uokvirenom njegovim postjugoslovenskim identitetom, Balkanom. Nakon prošlogodišnjeg uspešnog pilot-programa, WCSCD nastavlja rad u polju kustoske edukacije i proizvodnje specifičnog znanja sa intenzivnim, tromesečnim programom koji se oslanja na jedinstveni lokalni i regionalni kontekst kao kritički izvor znanja. Program takođe ima za cilj da pruži uvide u širi međunarodni okvir koji je povezan sa praksama organizovanja izložbi kako na teorijskom tako i na praktičnom nivou.

Nastavni program kursa podrazumeva pisanje kritičkih tekstova, prezentacije, posete umetničkim ateljeima, posete institucijama, predavanja, i mentorske sesije sa lokalnim i međunarodnim kustosima, teoretičarima itd. Kao deo programa za 2019. godinu u planu je i studijsko putovanje po regionu. Tokom kursa, učesnici će imati priliku da razviju i predlože projekat (u formi kolektivne izložbe ili drugog formata) koji će biti realizovan poslednjeg meseca trajanja programa – ili kasnije – zavisno od prirode projekta.

Vodeći mentori ovogodišnjeg programa su Luka de Pinto (Kunsthalle Wien, Beč), Čarls Eše (Muzej Van Abbe, Ajndhoven), Zdenka Badovinac (Moderna galerija, Ljubljana), Nikita Jingćijan Kai (Times Museum, Guangdžou), Ares Športa (Fondacija „Lumbardi“, Prizren), Den Kameron (Njujork), Met Peker (EVA International, Limerik), Karolin Hristov-Bakardžijev (Castelo di Rivoli, Torino), i drugi.

Patrik D. Flores, umetnički direktor Singapurskog bijenala u 2019., održaće inauguralno predavanje u maju 2019, naslovljeno Singapore Biennial 2019: Some Political Inspirations (Singapursko bijenale 2019: neke političke inspiracije). Prezentacija govori o metodu i konceptualnom impulsu da se osnuje bijenale u Singapuru, obazirući se na kompleksnu situaciju u savremenoj umetnosti u jugoistočnoj Aziji i etičke zahteve koji su prouzrokovali takve promene.

Kako konkurisati?

Prijavu treba da sadrži CV/portfolio, motivaciono pismo (maksimalno 500 reči, o tome zašto želite da se bavite kustosiranjem  i prethodnim iskustvom) i opis projekta (maksimalno 300 reči, projekat koji biste hteli da razvijete), sve spakovano u jedan Word ili PDF dokument. Prijave se šalju na email what.could.curating.do@gmail.com sa naznakom “Kustoski-kurs-Beograd” najkasnije do 18. marta.

Uslovi za prijavu su sledeći: polaznici treba da imaju do 35 godina starosti, završene studije istorije umetnosti nisu obavezne. Troškovi tromesečnog kursa iznose 350 evra (putni troškovi i troškovi smeštaja nisu uključeni). Polaznicima koji nisu iz Beograda i Srbije, koordinatori projekta će pomoći u pronalaženju smeštaja. Polaznici kursa bi trebalo da imaju u vidu dodatne troškove za prevoz i smeštaj na studijskim putovanjima.

Na osnovu kvaliteta poslatih prijava, biće izabrano 15 učesnika koji će pohađati kurs u Beogradu. Odabrani učesnici koji nisu iz Beograda, treba da planiraju da stignu u Beograd najkasnije do 25. avgusta 2019. godine. Konačni spisak učesnika biće saopšten u maju, a preliminarni kurikulum programa biće potvrđen u junu 2019 godine. i istovremeno prosleđen učesnicima.

WCSCD kustoski kurs je dugoročni projekat koji je pokrenula Biljana Ćirić, uz podršku i saradnju sledećih partnerskih institucija: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Irskog bijenala savremene umetnosti “Eva International”, Muzeja Zepter, između ostalih. Projekat je realizuje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Fondacije Hajnrih Bel i Hestia – biroa za umetnost i geopolitička ukrštanja, EUNIC Srbija, između ostalih.

Za više informacija o procesu apliciranja i/ili o pozvanim predavačima koji će biti aktivni u sklopu programa, pogledate vebsajt: www.wcscd.com.

Kontakt u vezi sa projektom:

Tjaša Pogačar (tutorka WCSCD 2019): pogacartjasa.contact@gmail.com

FB @whatcscdo

IG @whatcouldshouldcuratingdo

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Šta kustosiranje može/treba da bude?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2019

Drugo izdanje međunarodnog kustoskog programa "Šta kustosiranje može/treba da bude" biće organizovano u Beogradu od 26. avgusta do 26. novembra, a u toku su prijave koje će trajati do 18. marta, najavili su danas organizatori...Na osnovu prijava biće odabrano 15 učesnika koji će tokom kursa učiti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.