Šta čini dela rumunskog naivnog slikarstva

Izvor: RTS, 18.Dec.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta čini dela rumunskog naivnog slikarstva

Suncokreti, berba grožđa, svadbeni običaji samo su neki od motiva koji se mogu videti na platnima rumunskog naivnog slikarstva. Galerija naive u Uzdinu u kojoj je izloženo oko 100 umetničkih radova rumunske škole naive, nedavno je proslavila više od pola veka postojanja.
Motive koje je do tada slikala samo na svojim maramama, Anujka Maran šezdesetih godina prenela je na platno i tako postala prva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slikarka rumunske naive na ovim prostorima. Putem svoje bake, krenula je i unuka Ileana.

"Ja sam počela 1985. kada je baba umrla, nisam imala potrebu da slikam, tek sam počela posle njene smrti. Počela sam da slikam da pokažem šta sam od babe naučila, ali i da je ne zaborave", kaže slikarka Ileana Oalge.
Većinu svojih dela, a to je preko 3.000 slika, Sofija Jonašku uradila je u svojoj dnevnoj sobi. Njen neobični atelje posetili su ljubitelji umetnosti iz preko 40 zemalja sveta o čemu svedoči i knjiga utiska, a izlagala je širom sveta. 
"Bila sam i u Nici, Beču, Kanu, San Remu, Monte Karlu, Veneciji. Izložbe su išle preko celog sveta, a kada bih i ja išla svuda, ko bi radio kod kuće", dodaje Jonašku. 
Objašnjava da slika na tanjirima, flašama, na svemu.
"Slikam ono što sam doživela i ono što i danas doživljavam", kaže Jonašku. 
Danas, kažu, sve je manje mladih koji žele da uče ovu vrstu slikarstva.
"Ja joj jedno pričam, a one drže mobilni i slušaju muziku, izađu napolje da igraju košarku u dvorište. Ne znam, nema toliko interesovanja, kao što to smo ja i Ilejana imale. Ajde daj Bože da počnu", ističe Sofija Jonašku.
Dela slikara mogu se videti u Domu kulture u Uzdinu u okviru stalne postavke Galeriji naive.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.