Srpski film o Mondijalu 1930.godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski film o Mondijalu 1930.godine

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je projekat produkcijske kuće "Intermedijanetvork" o prvom svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. u Urugvaju, kada je Jugoslavija osvojila treće mesto, veoma važan za sadašnju državu i sport.

"To je bilo prvo svetsko prvenstvo na kome smo ostvarili najveći uspeh u specifičnoj situaciji... iako je država bila Kraljevina Jugoslavija svi fudbaleri su bili iz Srbije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je novinarima Dačić, koji je pokrovitelj projekta.

On je, na stadionu FK "Dorćol", gde glumačka ekipa radi na snimanju filma, kazao da taj projekat predstavlja "možda i neki dodatni podsticaj da i naša reprezentacija na predstojećom fudbalskom prvenstvu ponovi ovakav uspeh".

Dačić je podsetio da su 1930. godine u podršci fudbalerima učestvovale sve tadašnje nacionalne kuće, poput lista "Politike", koja i podržava snimanje ovog projekta.

"Srbija kao zemlja mora da podseća i edukuje narod za događaje iz naše istorije i zato sam siguran da će film i serija biti od velike važnosti za buduće generacije, jer je to vreme koje je za mlađe već pomalo zaboravljeno", rekao je on.

Dačić je naglasio da projekat ima nacionalni značaj i pozvao sve koji mogu da ga podrže.

Reditelj Dragan Bjelogrlić je rekao da će projekat biti sastavljen iz dva dela, sa radnim naslovima "Kad je fudbal bio mlad" i "Montevideo, Bog te video", a da potom sledi i prikazivanje serije.

Bjelogrlić je izrazio očekivanje da bi prvi deo filma mogao biti prikazan u maju, drugi tokom leta, kada počinji svetsko prvenstvo u fudbalu, a serija na jesen.

Film se snima na osnovu knjige sportskog novinara Vladimira Stankovića, a u glumačkoj ekipi su Srđan Todorović, Nikola Đuričko, Aleksandar Berček, Boda Ninković, Branka Pujić, Vojin Ćetković...

Akteri filma su Dačiću poklonili dres fudbalske reprezentacije Srbije sa njegovim imenom kao i replike dresova reprezentacije Jugoslavije koja je na prvom svetskom prvenstvu ostvarili veliki uspeh.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.