Srpska kinematografija u zvaničnoj selekciji u Kanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska kinematografija u zvaničnoj selekciji u Kanu

BEOGRAD -

Srpska kinematografija biće zastupljena u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg festivala u Kanu u programu "Izvestan pogled" kao koproducent filma "Laverboj" (Loverboy) rumunskog autora Katalina Mituleskua.

Vršilac dužnosti direktora Filmskog centra Srbije (FCS) Miroljub Vučković izjavio je da je to značajan uspeh, s obzirom na to da je "Izvestan pogled", po važnosti, odmah do glavnog takmičarskog programa u Kanu.

"Vrlo je dobro da smo u 'Laverboju' >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učestvovali s jednom od najzanimljivijih kinematografija u svetu - rumunskom", istakao je on, dodavši da je to trilateralna koprodukcija kompanija iz Rumunije, Švedske i Srbije.

Vučković je ocenio da je Srbija zemlja koja ima mnogo koprodukcija i precizirao da od 2005. do 2011. godine između 20 i 45 posto ukupne proizvodnje dugometražnih filmova kod nas čine koprodukcije.

Za program "Izvestan pogled", kako je ranije objavljeno, predsednik žirija biće slavni srpski reditelj Emir Kusturica.

FCS će predstaviti srpsku kinematografiju na marketu Kanskog festivala, koji se ove godine održava od 11. do 22. maja.

"Kanski market je najznačajniji u svetu i zato je jako dobro pojaviti se tamo, pokazati efekte napora pojedinaca i zajednice da se proizvedu filmovi koji će privući pažnju", rekao je Vučković.

On je istakao da FCS u tome ima značajnu podršku Ministarstva kulture Srbije.

Naš štand biće, drugu godinu zaredom, zajednički sa još sedam zemalja jugoistočne Evrope (Kipar, Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija).

"Taj zajednički punkt, po ugledu na skandinavske zemlje, pokazao se kao dragocen. Prostranije je, a jeftinije nego da imamo pojedinačne štandove. Biće to i mesto sastanaka za producente iz celog regiona koji dolaze u Kan da traže partnere za projekte", rekao je Vučković.

FCS će, uz promociju novih srpskih filmova, organizovati skrininge (projekcije za potencijalne kupce) za one najnovije, koji još nisu imali međunarodne premijere.

To su "Jelena, Katarina, Marija" Nikite Milivojevića, "Crna Zorica" Hristine Hatiharalabous i Radoslava Pavkovića, "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića, "O, Gringo!" Darka Bajića, "Kutija" Andrijane Stojković, "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića, "Beli lavovi" Lazara Ristovskog i "Sa Fidelom, šta god da se dogodi" Gorana Radovanovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.