Srđan Miletić: Za 100 godina ovde se ništa nije promenilo

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđan Miletić: Za 100 godina ovde se ništa nije promenilo

Sve ljubitelje Nušićevih dela obradovaće vest da se u Beogradu i okolini snima sitkom sa radnim naslovom “Nušićijada”.

Serija će imati 72 epizode u kojima će biti obrađeno deset komada: “Dr”, “Dolar”, “Sumnjivo lice”, “Narodni poslanik”, “Vlast”, “Protekcija”, “Ujež”, “Gospođa ministarka”, “Ožalošćena porodica” i “Pokojnik”. Jednu od glavnih uloga lik Blagoja Cvijovića tumači Srđan Miletić.

Dugo se nije ekranizovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neki Nušićev komad na domaćim televizijama...

- Srećom! Užasno je teško Nušića prebaciti na TV, a ne napraviti u suštini snimljenu predstavu. Kada bih ga ja radio, prebacio bih ga radije u antičko doba nego u savremeno, ali ljudi pokušavaju nešto da naprave. Ipak, ovo je drugačiji pristup. Ovde pokušava da se napravi obrada, gde se maksimalno poštuje Nušić, ali projekat je morao da pretrpi određene izmene jer sve te televizijske obrade su bile snimljene predstave.

Šta je najviše pretrpelo u obradi?

- Ima ih. Od detalja tipa da je Blagoje u originalu Ljiljanin brat, a u “Nušićijadi” je Životin, tamo ima neke moći, a ovde je siromašni rođak koji ima uticaja, a to čini preko ekipe ispred dragstora, pa sve nagore.

Koliko će ljudima biti interesantan Nušić u današnje vreme?

- To je priča o čoveku koji ima novca, nešto malo moći i sada hoće da ima i obrazovanje. Da li je ikada bilo aktuelnije nego sada? Imate predsednika koji je kupio diplomu i pola ministara koji su kupili diplome, ali i doktorate. Najtragičnija je stvar što sto godina kasnije imamo potpuno istu priču. Mi živimo u paternu kretenizma i to se nikada neće završiti.

Idejni tvorac Dušan Milić

Idejni tvorac serije “Nušićijada” je Dušan Milić, koji će i režirati jedan deo. Osim njega, ”Nušićijadu” će režirati i Milan Konjević, Goran Stanković, Darko Longulov i Vladimir Tagić.

- Iako je i ranije sniman Nušić, nikada nije rađen ovako, u kompletu. Snimane su pojedinačne njegove komedije, ali ja sam želeo da spojim deset i uradim priču o jednoj porodici, odnosno o jednom liku koji se provlači kroz sve drame. Uradio sam sinopsis za ceo projekat, ali imam nekoliko scenarista kao što su: Petar Mihajlović, Boban Jeftić, Slobodan Obradović, a biće ih još - priča Milić. Emitovanje kreće sredinom oktobra na RTS i ići će četiri dana nedeljno.

Rakočević je Nikola Cvijović

Glavni lik sitkoma je Milorad Cvijović, koga tumači Nikola Rakočević. Njegovog oca Životu igra Boris Isaković, a majku Ljiljanu Jasna Đuričić. Srđan Miletić je Životin brat Blagoje, a Jelena Trkulja igra ćerku Sanju. Igraju još: Branka Katić, Vanja Ejdus, Viktor Savić, Miloš Biković, Bole Stošić, Milena Predić, Branislav Lečić, Anita Mančić, Bojan Žirović, Srđan Todorović...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.