Slobodnu zonu otvara Leto Kirila Serebrenikova

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodnu zonu otvara "Leto" Kirila Serebrenikova

Film "Leto" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova otvoriće 7. novembra u beogradskoj Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i Kulturnom centru u Nišu 14. Filmski festival "Slobodna zona".

Film je premijerno prikazan ove godine na Filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Snimanje filma "Leto" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimajućih proba i rediteljevih beleški.

Prve optužbe za proneveru pojavile su se u jeku proba za baletsku predstavu o Rudolfu Nurejevu u Boljšoj teatru, a nakon što je reditelj odbio da odustane od bavljenja (homo)seksualnošću proslavljenog baletskog umetnika i usled vrlo čestih kritika Putinovog režima.

"Leto" je romansirana priča o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih i oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu. To je priča o generaciji muzičara koji su uprkos državnoj cenzuri uspeli da pronadju svoj glas i obeleže jednu epohu.

"Leto" je film u kome se muzika sluša sa magnetofonskih traka, a ploče se razmenjuju iz ruke u ruku. U njemu nema mobilnih telefona i još postoje telefonske govornice, a kafa za poneti se nosi u porculanskoj šolji. Inspirisan je životom Viktora Coja, frontmena kultne sovjetske grupe "Kino", a među njegovim neobuzdanim prijateljima i obožavateljima koji sanjaju da budu poput "Sex Pistols"-a i Boba Dilana kriju se reference na neke od najvećih zvezda onog vremena.

Fenomenalan saundtrek zvezda sovjetskog roka i panka 80-ih dopunjuju Bouvi, Lu Rid, "T-Rex", "Talking Heads", Igi Pop, Blondi i drugi.

"Slobodna zona" biće održana od 7. do 12. novembra u devet bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a ulaznice za svečano otvaranje 14. izdanja festivala u prodaji su od danas na biletarnicama Kombank dvorane i Eventima po ceni od 500 dinara, kao i na blagajni Kulturnog centra Novi Sad po ceni od 300 dinara.

Ulaznice za svečano otvaranje 14. Slobodne zone i film LETO u prodaji su od 8. oktobra na biletarnicama Kombank dvorane i Eventima po ceni od 500 dinara, kao i na blagajni Kulturnog centra Novi Sad po ceni od 300 dinara. Informacije o početku prodaje karata u Nišu biće objavljene uskoro.

14. izdanje Slobodne zone podržali su: Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa - potprogram MEDIA, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Movies That Matter, Rekonstrukcija Ženski fond, Filmski centar Srbije, Rumunski kulturni institut u Beču, Francuski institut, Grupa 484, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ambasada Švedske, Ambasada Mađarske i Ambasada Republike Slovenije u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.