Izvor: Blic, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikar do bola

Slikar do bola

Čuveni britanski režiser Piter Grinevej upravo završava film o Rembrantu čija se premijera očekuje dogodine. Tako će uz film o Goji koji snima Miloš Forman i film o Džimiju Hendriksu, koji planira da snima Kventin Tarantino, to biti još jedno delo-omaž slavnoj istorijskoj ličnosti.

Grinevej je sam napisao scenario za film 'Noćna straža' ('Night Watch'), zapravo englesko-francusko-nemačko-holandsku koprodukciju koja se bavi jednom životnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fazom Rembranta van Rijna, holandskog majstora iz XVII veka. Reč je o slikarevom zrelom dobu kada stvara remek-dela, dakle, o vrhuncu njegove karijere, s jedne strane, a sa druge, o godinama kada je izgubio troje dece i suprugu. Rembranta igra Martin Frimen ('Vodič kroz galaksiju'), a njegove žene i ljubavnice Ivi Bredhastl, Džudi Mej i Emili Holms. Film je još jedan u nizu kojima se obeležavaju značajni jubileji - ovog puta 400 godina od Rembrantovog rođenja.

Rembrant Harmens van Rijn rođen je 16. jula 1606. godine u Lajdenu kao peto od šestoro dece mlinara Hermana Gerica van Rijna. Majka je bila pekareva kći, a porodica je četiri generacije posedovala mlin na Rajni, pa je prezime verovatno dobila po holandskom nazivu te reke. Već kao četrnaestogodišnjak, Rembrant se upisao na Filozofski fakultet u Lajdenu, ali je samo godinu dana kasnije, 1621, prešao u atelje Van Švanenburga da uči slikarstvo. Školovanje nastavlja u Amsterdamu, u radionici Pitera Lastmana, odakle se vraća u rodni Lajden gde u očevoj kući sebi uređuje atelje u kojem radi zajedno sa takođe darovitim i mladim slikarom Janom Livensom. Ovim rečima ih je sekretar gradonačelnika Lajdena opisao kada je jednom prilikom posetio njihov atelje:

'Još su golobradi. I zagleda li im se bolje u lice i stas, bliži su detinjstvu no mladosti. Retko se viđa takva istrajnost i predanost radu kakvu sam video kod ovih mladića koji sebi ne dopuštaju ni najnevinije zabave svojstvene svom uzrastu.'

Rembrant se iz Lajdena preselio u Amsterdam, gde se 1634. oženio Saskijom, sudijinom kćerkom, a iste godine dobio je i prve narudžbine za niz slika o Isusovom stradanju. Prvo stvarno Rembrantovo remek-delo je jedna biblijska tema - 'Ana i Tobija' (1626) - a danas se čuva u Kraljevskom muzeju u Amsterdamu. Jedna od najpoznatijih Rembrantovih slika je 'Čas anatomije' (1632), njegova prva velika narudžbina po dolasku u Amsterdam. (Na ovoj slici prikazana je grupa ljudi, lokalnih zvaničnika koji su se okupili na predavanju čuvenog hirurga Nikolasa Pitersa Tulpa.) Rembrantov emotivni život, koji je takođe privukao pažnju Pitera Grineveja, bio je dosta buran i suprotan konvencijama onog vremena. Sa Saskijom je imao sina Titusa, ali posle smrti supruge i posle ljubavne afere sa udovicom Herte Diks, Rembrant započinje vanbračnu vezu sa seoskom devojkom Hendrikje Stofels koja mu rađa kćerku Korneliju. Međutim, ova Rembrantova životna saputnica zajedno sa njihovom kćerkom umire u naletu kuge koja je 1663. godine usmrtila 1.700 ljudi. Nekoliko godina kasnije, Titus umire od kuge, što će Rembranta definitivno baciti u očajanje. Rembrant je umro 4. oktobra 1669. godine i sahranjen je u zakupljenoj grobnici u amsterdamskoj crkvi Vesterkerk. Tokom poslednjih meseci živeo je u osami, bez narudžbina, u dugovima, plaćajući cenu svog nemarnog odnosa prema novcu. Na kraju su stvari slikara koji je govorio da je 'slikarstvo u srodstvu sa Bogom', prodate na aukciji. O Rembrantu je snimljeno više igranih filmova, a jedan od najpoznatijih tumača lika velikog slikara je glumac Klaus Marija Brandauer... U istoriji slikarstva upamćen je kao majstor svetlosti i senke, što je tada bio način da se u prikažu svetle i tamne strane samog života. Njegove najbolje slike_arhiva izražavaju najtananija ljudska osećanja - od ponosa i gneva do ranjivosti. A 'Noćna straža', jedno od Rembrantovih najslavnijih dela, otkriva njegovu fascinaciju svetlosnim efektima, zbog čega je Grinevej svoj film tako nazvao.

M. Marjanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.