Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština počela pretres amandmana na predloženi zakon o kulturi

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje razmotrio je sve amandmane na predloženi zakon o kulturi, posle čega je započela i plenumska rasprava o tom aktu u pojedinosti.

Odbor je oko 80 amandmana razmatrao osam sati.

Nedoumice oko predložene odredbe o ukidanju priznanja za vrhunski doprinos u kulturi razjašnjene su odmah na početku sednice Odbora, budući da su prihvaćeni amandmani SNS koji su omogućili da se ta priznanja ne ukidaju.

Predloženim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakonskim izmenama bilo je predvidjeno brisanje člana 14. koji se odnosi na dodelu priznanja za vrhunski doprinos kulturi, a amandmanom, koji je postao amandman Odbora za kulturu i informisanje, praktično je samo ponovljena odreba 14.

U njoj piše da Vlada Srbije, izuzetno, može dodeliti priznanje u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi, za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina i da se to priznanje dodeljuje umetniku koji je ostvario pravo na penziju.

Pročitajte još:

Kaže se i da predlog za dodelu priznanja u slučaju pripadnika nacionalne manjine može da podnese i nacionalni savet nacionalne manjine, a novi stav u amandmanu je da priznanje predstavlja lično i neprenosivo pravo.

Drugi amandman glasi da lica koja su stekla pravo na dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog zakona zadržavaju to pravo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.