Simiću uručena nagrada za doprinos afirmaciji kulture

Izvor: B92, 28.Feb.2015, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simiću uručena nagrada za doprinos afirmaciji kulture

Žikici Simiću, publicisti, autoru i voditelju muzičkih emisija "Dole na uglu" na Radiju B92 i "Tajanstveni voz" na Studiju B, danas je uručena nagrada za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti za 2014. godinu koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović.

Simiću je na svečanosti u Skupštini grada Beograda nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja Milan Vlajčić, ukazavši da je bilo devet nominovanih, od kojih čak petoro sa radija.

Žikica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Simić je zahvalio Fondaciji Tanja Petrović i Upravnom odboru te fondacije koji mu je dodelio nagradu.

On je rekao da nikada ranije nije dobijao nagrade i obećao da će emisije "Tajanstveni voz" i "Dole na uglu" nastaviti da žive i da će on i dalje promovisati tu vrstu muzike i taj pogled na svet, koji mu je i doneo ovo priznanje.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa. Autor vizuelnog identiteta plakete je dizajner Borut Vild, a pokrovitelj novčane nagrade je Skupština grada Beograda.

Dodeli nagrade prisustvovali su Simićeva porodica, prijatelji i kolege, brojni predstavnici muzičke i kulturne scene, kao i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

O nagradi je ove godine odlučio UO Fondacije, a čine ga Antonela Riha, Tamara Pupovac, Vojka Pajkić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Katarina Španić Ostojić i Borut Vild i prošlogodišnji dobitnik Milan Vlajčić.

Prema oceni žirija, Žikica Simić je u moru prolaznih, komercijalnih sadržaja istrajao u tome što u medijima sve više nestaje i nedostaje, a to je - autorstvo.

Punih 30 godina, koliko traje "Tajanstveni voz", a nešto kraće "Dole na uglu", njegov muzički izbor je prepoznatljiv, posvećen, bez kompromisa, bez podilaženja publici zarad slave i rejtinga i bez potrebe da se odmerava na medijskom tržištu.

Upravo zbog toga je nezaobilazan za sve koji bi da o rok junacima i njihovoj muzici nešto saznaju ili da je samo, zajedno sa njim, slušaju, naveo je žiri.

Žikica Simić rođen je 1950. godine u Rekovcu. Posle studija na Filozofskom fakultetu specijalizirao je medicinsku pshologiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Strast i poznavanje rok muzike dovele su ga do Radija Studio B. Paralelno sa poslom psihologa u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, 1979. godine počeo je da radi kao muzički saradnik najpopularnije beogradske radio stanice.

Uz podršku tadašnjeg muzičkog urednika Slobe Konjovića, 1985. godine postaje autor emisije "Tajanstveni voz", koja traje punih trideset godina. Radeći u Studiju B sarađivao je sa mladim novinarima redakcije "Ritam srca" koji su ga, prilikom osnivanja radija B92 pozvali da im se pridruži.

U dogovoru sa tadašnjim muzičkim urednikom Gordanom Paunovićem 1994. godine je nastala emisija "Dole na uglu". Vrlo brzo, baš kao i "Tajanstveni voz" i ova emisija je postala kultna.

Dalje od dometa signala beogradskih radio stanica stizali su tekstovi Žikice Simića. Počeo je da ih piše uporedo sa radom na radiju i postao popularan autor među čitaocima širom bivše Jugoslavije.

Objavljivao je svoje tekstove u časopisima, nedeljnicima i dnevnim novinama: "Ritam", "Borba", "Naša borba", "X Zabava", "Danas", "Politika", "Vreme", "Reč", "Gradac"...

Većina ovih tekstova sabrana je u knjizi "Električna zastava", koja od 2007. ima već drugo izdanje i čitana je van Srbije.

O Žikici Simiću je kao student Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu - Ivan Andrijanić snimio dokumentarni film "Da li zaista postoji čovek koji se zove Žikica Simić".

Fondacija Tanja Petrović je osnovana pre godinu dana sa željom da se istaknu i podrže ličnosti koje izuzetnim zalaganjem doprinose afirmisanju kulture i umentosti u medijima.

Tanja Petrović je kao dugogodišnji novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Preminula je 2013. godine, a nagrada se dodeljuje na njen rođendan 28. februara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.