Simfonijski orkestar, Hor RTS-a i hor Kolibri na stadionu Tašmajdan

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simfonijski orkestar, Hor RTS-a i hor "Kolibri" na stadionu Tašmajdan

Simfonijski orkestar, Hor RTS-a i hor "Kolibri", predvođeni maestrom Bojanom Suđićem, nastupaju večeras na stadionu "Tašmajdan", u okviru "Noći muzike".

Suđić je u intervjuu za Tanjug najavio da je reč o muzičkom putovanju po celom svetu.

"Krećemo iz Evrope, tačnije iz Beograda. Zanimljivo da ćemo tamo gde smo završili prethodni koncert, započeti ovaj, jer smo prošle godine na Tašmajdanu na bis sa Dečjom filharmonijom izveli kompoziciju 'Beograde'", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Suđić.

Više od 170 izvođača, pod vedrim nebom Beograda, povešće zatim publiku preko Bliskog i Dalekog istoka do Amerike da bi se vratili u Evropu.

"Mislim da će to biti jediunstven program na našim prostorima. Moći će da se čuju najlepše i najpopularnije numere klasične muzike i one rubne muzike koja nije samo klasična - prepoznatljive note iz svih krajeva sveta", najavio je Suđić uveren da će svako ko bude bio na koncertu doživeti duh zemlje koja je iznedrila tu muziku.

Na repertoaru je 25 numera, između ostalih "O Fortuna" iz "Karmine burane", "Hava Nagila", koja prema Suđićevim rečima do sada nije kod nas bila obrađena za Simfonijski orkestar na taj način, zatim popularne kompozicije "Kan-kan", "Mađarske igre", "Slovenska igra".

"Posebno je interesantan deo iz Latinske Amerike. Prvi put ćemo u Beogradu čuti Huapango, čuvenu meksičku kompoziciju, koja je na neki način zaštitni znak Meksika sa tipičnim meksičkim folklorom", istakao je Suđić.

Prvi put pred beogradskom publikom nastupa i tenor Amadi Lage, koji izvodi više numera, među kojima i čuvenu "O sole mio".

"To je vrlo intresantan program i namenjen je najširoj publici, naročito onima koji smatraju da je klasika suvoparna. Oni će se iznenaditi i mislim da će temperatura na stadionu biti prava navijačka, u najboljem smislu te reči", smatra maestro Suđić.

On je istakao da je Simfonijski orkestar prepoznatljiv po popularizaciji klasične muzike i podsetio na novogodišnje koncerte koji svakog 14. januara izazivaju veliko interesovanje, zatim na vrlo uspešan program filmske muzike koji je pokazao da postoji veliko interesovanje za klasičnu muziku.

"Uvek je teško nešto novo dati u ovoj muzici, a mi se trudimo da svaki put rastemo i da publika čujenešto novo ne odbacujući najbolje standarde, jer evergrin je evergrin i uvek želimo da čujemo neke od najpoznatijih numera", rekao je Suđić.

Maestro je primetio da se publika često plaši koncerata klasične muzike smatrajući da je za klasičnu muziku potrebno veliko predznanje i da će biti postiđeni svojim neznanjem.

"Naprotiv za klasičnu muziku je potrebno samo mnogo dobre volje i otvoreno srce, jer kako je Berlioz govorio 'muzika je umetnost proizvođenja emocija'. Klasična muzika samo pokušava da proizvede daleko širi opseg emocija nego što je u stanju ona muzika koja je danas u trendu", istakao je Suđić.

Prošlogodišnji koncert Dečje filharmonije na Tašmajdanu okupio je više od 10.000 ljudi, Suđić podseća da je izvođenje "Karmine burane" Simfonijskog orkestra RTS-a pre devet godina na Kalemegdanu pratilo čak 50.000 posetilaca i kaže da takvi koncerti sa malo popularnijom muzikom postepeno grade ukus publike koja zatim posećuje i zahtevnije programe.

"Koncerti klasične muzike podrazumevaju programe do kojih treba izgraditi ukus. Kao što ćemo polako naš ukus od hamburgera i pomfrita graditi postepeno probajući nešsto drugačije, neko dobro vino ili neki specijalitet, tako polako kroz popularniju vrstu muzike izgrađujemo sopstveni ukus i samo od nas zavisi koliko će on biti izgrađen i koliko ćemo uživati u svemu tome", istakao je dirigent.

On je primetio da posle izuzetno posećenih koncerata na otvorenom i sala Kolarčeve zadužbine je bila ispunjenija, jer su ljudi došli da isprate "mnogo teži program" i bili prijatno iznenađeni jer im je "otvorio neka nova čula".

"Klasična muzika predstavlja vrhunac ljudskog stvaralaštva i umetnosti i zbog toga je i danas aktuelna. I dalje su najaktuelnije kompozicije nastale pre 100 i 200 godina. Klasična muzika dala je sklad i zapis u vremenu koji je neprevaziđen i mi se trudimo da novim sredstvima i kompozicijama na neki način aktuelizujemo umetničku muziku koja time dolazi do nove publike", rekao je Suđić.

Sutrašnjim koncertom Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije počinje svoju sezonu koja će biti u znaku 80 godina tog ansambla.

Sledi veče Ccajkovskog 14. septembra na Kolarcu sa mladim pijanistom Stefanom Chirićem, a Suđić sa posebnim zadovoljstvom izdvaja koncert sa Ivom Pogorelićem 16. decembra kada će posle skoro 30 godina slavni pijanista ponovo nastupiti u Beogradu i tom prilikom izvesti Ssopenov Koncert u F-molu.

"Pogorelić je verovatno jedno od najprepoznatljivijih imena umetničke muzike sa ovih prostora, beogradski đak, i bilo nam je mnogo stalo da ga ponovo dovedemo u Beograd. Vidimo po reakcijama da svi željno iščekuju taj koncert", istakao je Suđić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Suđić: Beograd kulturna prestonica sveta

Izvor: RTS, 01.Sep.2017

"Noć muzike" održava se drugu godinu zaredom. Umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a Bojan Suđić rekao je za RTS da Beograd pokazuje da je kulturna prestonica sveta. . Na Tašmajdanu, večeras nastupaju Simfonijski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.