Simbolika praznih stolica na Berlinskom festivalu: Počeli smo da verujemo... VIDEO

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 11:33

Simbolika praznih stolica na Berlinskom festivalu: "Počeli smo da verujemo..." VIDEO

Na premijeri u Berlinu su stajale prazne stolice zbog jake simbolike.

Rediteljima iz Irana su tamošnje vlasti zabranile da prisustvuju Berlinskom festivalu, pa su se Marijam Mogadam i Behtaš Saneha okupljenima obratili saopštenjem.

"Zabranjeno nam je da vam se pridružimo i gledamo na filmskom platnu film o ljubavi, o životu i o slobodi, izgubljenom blagu u našoj zemlji. Počeli smo da verujemo da se više ne može ispričati priča o iranskoj ženi poštujući stroge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakone kao što je obavezni hidžab", pročitala je glavna glumica njihovog ostvarenja, Lili Farhadpur.

Podsetimo, nijedan od ovih reditelja nije smeo da se pojavi u Berlinu zbog izričite zabrane iranskih vlasti, koje nisu bile dostupne za komentar. Kako se pretpostavlja, sve je povezano sa slučajem mlade Iranke Mahse Amini, koja je uhapšena jer nije poštovala stroga pravila nošenja hidžaba, a potom je tri dana kasnije i preminula.

Iako je film sniman pre ovog događaja, do promene odluke nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na premijeri u Berlinu stajale prazne stolice

Izvor: Danas, 17.Feb.2024

Prazne stolice označile su odsustvo iranskih reditelja Marjam Mogadam i Behtash Sanaeeha koji su u petak na Berlinskom filmskom festivalu trebalo da predstave film “My Favourite Cake”, ljubavnu romansu o starijem iranskom paru.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.