Šesti Krokodokodil u pozorištu Dadov

Izvor: RTS, 13.Okt.2018, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesti "Krokodokodil" u pozorištu Dadov

Multimedijalnim programom "U tuđim patikama", koji je po tekstu Jasminke Petrović režirao Vladan Đurković, u Omladinskom pozorištu Dadov počeo je Šesti festival za decu "Krokodokodil" koji organizuju udruženja Krokodil i OK-Obrazovanje i kultura. Festival je posvećen toleranciji i prihvatanju različitosti.
Devojčica Iva i njen pas Reks vode nas kroz multimedijalnu priču u kojoj o različitosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učimo od dečaka, jednog nisko nadarenog i drugog visoko nadarenog, pa tinejdžera koji se razlikuje po boji kože; devojčica od kojih jedna ne čuje a druga ne vidi.

Oni su junaci romana "Riko, Oskar i tajanstvene senke" Andreasa Štajnhefela i "Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca" Šermana Aleksija, strip novele: "Superuvce" Sisi Bel i knjige priča "O mačkama, notama i bubama", Jasminke Petrović.
"Drago mi je što sam ja imala prilike da pokažem neke načine na koje ja funkcionišem i da objasnim kako i ljudi mogu da priđu slepim osobama na ulici, što mnogi ne znaju, mnogi se toga stide ili ne znaju neke osnovne informacije", kaže Ana Jovčić, studentkinja književnosti i učesnica predstave.
"Trebalo bi da bude više ovakvih projekata i više mogućnosti u kojima bismo mogli da učestvujemo i da vidimo različitost među svim osobama sa invaliditetom", navodi 16-godišnja Anđela Radosavljević.
"Pre predstave smo se upoznali sa osobama koje ne mogu da čuju i one su nas učile kako da kažemo neke reči na znakovnom jeziku. Bilo je veoma lepo", rekao je 12-godišnji Pavle Šipraga, iz škole "Vladislav Ribnikar", koji nam je pokazao koji je znak za aplauz.
Tekst za predstavu "U tuđim patikama" koju je režirao Vladan Đurković a izveo ansambl Dadova, napisala je književnica za decu i mlade Jasminka Petrović.
"Mislim da je to suština, da se svi povezujemo, da imamo mogućnost da komuniciramo na bezbroj načina i da je zapravo lepota sveta u različitosti i stalno imamo tu mogućnost da učimo jedni od drugih", smatra Jasminka Petrović, autorka teksta predstave i organizatorka "Krokodokodila".
Od ove godine "Krokodokodil" će imati i program za odrasle, a razgovaraće se o tome koliko je lako ili teško biti različit u našoj zemlji.
Festival će do kraja juna putovati u što je moguće više manjih mesta u Srbiji, da bi program "U tuđim patikama" videla deca koja nemaju kontakt sa ovakvim savremenim kulturnim sadržajima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.