Seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo je vazduh koji smo disali

Izvor: B92, 27.Maj.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo je vazduh koji smo disali"

Legendarni jugoslovenski film "Lepota poroka" doživeo je restauraciju, pa će njegovo digitalno izdanje biti prikazano sledeće nedelje u okviru projekta Vip Kinoteka. Glavna glumica filma Mira Furlan govorila je za "Danas" o snimanju filma, golotinji, ali i događajima koji su prekinuli njenu karijeru u bivšoj Jugoslaviji.

"Lepota poroka" prikazala je seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi da radi u nudistički kamp. Film je pun scena golotinje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a prikazan je i seks utroje.

"Naši redatelji nisu znali šta da urade s glumicama, osim da ih skinu. Nisam sigurna da li je iko primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog i prostačkog seksualizovanja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog autsajdera u društvu", rekla je Mira, koja se u nekoliko puta skidala u kultnim jugoslovenskim filmovima.

Furlan kaže da tek sada vidi koliko su je roditelji liberalno odgajali, s obzirom na to da je za vreme rane mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Glumica je novinarima rekla da je seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo svakodnevica.

"Seksualno uznemiravanje je bio vazduh koji smo disali, nešto što si morao da shvatiš kao činjenicu s kojom se živi, inače se nije moglo opstati. Uglavnom smo sve radili da zaštitimo muškarce od njihovog sopstvenog samoponiženja", zaključila je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo je vazduh koji smo disali"

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2018

Legendarni jugoslovenski film "Lepota poroka" doživeo je restauraciju, pa će njegovo digitalno izdanje biti prikazano sledeće nedelje u okviru projekta Vip Kinoteka. Glavna glumica filma Mira Furlan govorila je za "Danas" o snimanju filma, golotinji, ali i događajima koji su prekinuli njenu karijeru...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.