Izvor: Blic, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo za uporne

Samo za uporne

Ako ste stranac, pa čak i ako ste odavde, neće vam biti nimalo lako da se snađete na većini sajtova naših muzejskih ustanova. Razloga ima više, pa ćemo ići redom, polazeći od toga da su sajtovi uslov bez kojeg se više ne može poslovati prema evropskim uzusima. Uz podatke koje nam daje CEPIT (Centar za proučavanje imformatičkih tehnologija): u Srbiji 41 odsto stanovnika ima računar, a jedan i po milion koristi Internet. Te brojke će dogodine biti znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veće jer se planira sto hiljada novih ADSL priključaka, a i država upravo nabavlja 30.000 računara za škole.

Uzećemo jedan primer. Želite da saznate nešto o upravo otvorenoj izložbi 'Kineska bronza' u Muzeju istorije Jugoslavije. Odabrali smo baš nju jer je kulturni događaj koji se dešava jednom u sto godina. Sajt te ustanove je samo postavljen, ali bilo koju odrednicu da kliknete ('o nama', 'novosti'...) nećete ništa naći: čak ni adresu, telefon, radno vreme. Informaciju možete dobiti, međutim, na nekom od portala koji prate i ove događaje.

U potrazi za gornjom informacijom, naravno, tražite sličnu ustanovu. Otvarate sajt Muzeja istorije Jugoslavije, ali se na njemu pojavljuje nešto sasvim deseto - s Muzejom nema veze. Vreme vam curi - ali šta je, tu je. Kad ste već kod istorije, da vidite šta ovaj muzej nudi. Sadrži uvod, pa zbirke, zbornike, stalnu postavku (Milošev konak na Topčideru). Ali već biste da vidite nešto novo. Nažalost, Muzej nema svoj izložbeni prostor (osim Konaka), te kad pripremi izložbu, predstavi je u nekom drugom muzeju. Šta novo priprema nigde nije naznačeno. Nemate vremena sad da kopate po sajtovima drugih muzeja, pa dižete ruke.

Ulazite u savremenu umetnost, čini vam se da će ići brže. Na primer, šta se trenutno zbiva u Muzeju savremene umetnosti. Sve lepo piše: šta je bilo i šta će biti, i na srpskom i na engleskom, ima i slika i tekstova i kataloga u prodavnici. Taman pomislite da znate gde ćete da napunite dušu. Ali kuda? Otvarate mapu, na njoj je lokacija označena, nema broja autobusa. A vi automobil nemate i odustajete!

Narodni muzej je u centru Beograda, a u njegovoj blizini nalazi se i Etnografski. Jer, sad ste već skeptični, pa unapred mislite na alternativu.

Sajt vas dočekuje sa 'Dobrodošli'. Možda vam odgovara četvrtak, tad su promocije novih publikacija. Što da ne, al’ vi biste da vidite stalnu postavku - čuli ste da ima nekoliko izvanrednih komada Van Goga i Pikasa, a priča se, i dragocen avarski pojas (sa dijamantima)... Osmehujete se, ali nakratko. Narodni muzej je u fazi rekonstrukcije koja će potrajati. Baš vas zanima šta će rekonstruisati, pa gledate odrednicu 'rekonstrukcija'. Detaljna je, sa maketama. Raduje vas što su kustosi profi, pa vam sve kažu, al’ vi biste, ipak, da vidite neku muzejsku izložbu. Ako baš čeznete za stranim delima, izbor bi mogao biti Kraljevski dvor, ali na ovom sajtu ugledate samo 'eror'!

Srećom, par koraka odatle nalazi se Etnografski muzej. Kad on beše radi? Gledate sajt. Sve, baš sve tu stoji. Stvarno, sreća vam se, konačno, nasmešila. Čitate čak spisak autobusa koji vode do Studentskog trga, pa radno vreme, cene ulaznica. Gle: 'besplatno za invalide' - human i lep detalj. Ali, vi, ipak, ne znate možete li povesti prijatelja invalida. Ko zna kakav je prilaz! Možda je rešenje Muzej primenjene umetnosti, i on je u centru grada, čiji sajt takođe obećava... ili Vojni na Kalemegdanu. Ali, i oni su bez ovog detalja!

Sad ćete reći da smo tražili dlaku u jajetu. Nismo. U svetu su takvi detalji uobičajeni. Od Etnografskog muzeja ih očekujemo, tim pre što je pre neku godinu nagrađen za svoj zaista pregledan sajt koji se može porediti još samo sa sajtom Muzeja Srpske pravoslavne crkve. Kad smo već kod njega, da ga ne preskočimo. On je toliko sveobuhvatan da taj muzej možete razgledati i bez odlaska na lice mesta. Čak su i reprodukcije dovoljno velike da dobijate jasnu sliku svih zbirki. Birate odrednicu 'ikone'. Kad, tu zatičete pojam 'deisis'. Šta to beše? Brzo pritisnete 'pojmovnik' i gle, objašnjenje... Izgleda, ništa ne nedostaje. Al’ vi ste naumili da što više saznate o našem crkvenom blagu. Hteli biste da vidite čega još ima po našim crkvenim riznicama. Avaj, preporučenih linkova nema!

Za ovaj posao koji smo za vas odradili, bilo nam je potrebno dva sata - sa kraćim ili dužim zadržavanjima na pojedinim odrednicama, znatiželje radi. Samo dokoni ljubitelj umetnosti i starina ili onaj ko se baš zainatio pristaće da vreme izgubi u potrazi za duševnom hranom, kad ga slična čeka kod kuće na 'History' ili 'Discovery' kanalu.

Milena Marjanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.