STO NAJPRODAVANIJIH KNJIGA U VELIKOJ BRITANIJI

Izvor: TvojPortal.com, 18.Avg.2012, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STO NAJPRODAVANIJIH KNJIGA U VELIKOJ BRITANIJI

U Velikoj Britaniji su obelodnili sto najprodvanijih knjiga po verziji Gardijana.
Nakon što se roman E.L.Džejmsa ( E.L.James )“ 50 nijansi sive „ popeo na vrh liste bestselera ne samo u Asmerici nego i u Velikoj Britaniji, književna javnost je počela da daje znake uznemirenosti. Isuviše primitavan erotski roman nastao kao podržavanje još jednom kuretnom bestseleru,“Praskozorju „ Stefani Majer ( Stephanie Meyer) ne zaslužuje da se o njemu bilo šta kaže.

>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com <<

“Dugotrajin”bestseletri sa Gardijanove liste
List Garidan( The Guardian) je objavio spsak „dugotrajnih“ bestelera , koji dokazuje da Britanci ne čitaju samo „petparačke priče“ nego „navraćaju „ i u ozbiljniju litertauru .
Da je to tako ,svedoči činjenica da se u Gardijanovom spisku „100 bestselera „ može naići i na neko zanačajno književno delo koje je svoju vrednost kod čitalaca odavno potvrdilo i dokazalo .Tu se pre svega misli na roman Den Brauna „Da Vinčijev kod „ koji je prodat na ostrvu u 5,094.805 primeraka.Dalje nekoliko mesta zauzimaju razni delovi epopeje o Hariju Poteru Džoane Roling , ( oko 3-4 miliona egezmplara ).Znameniti roman „50 nijansi sive „ već pominjanog E.L.Džejmsa je na 5.mestu sa prodatih 3,758.936 prtimeraka .
“Milenijum” Stiga Larsona u svetu rasturen u 65 miliona primeraka !
Na spisku je još nekoliko „vampirskih „ romana Stefani Majer kao i „konspirološki detektivi „ Dena Brauna .Ali se time brtitanski krug čitanja ne ograničava.
U spisak je uključena i trilogija Stiga Larsona ( Karl Stig-Erland Larson, 1954. , švedski pisac ) čiji je „Milenijum“u svetu rasturen u ukpnom tiražu od 65 miliona primeraka,zatim „ Divne kosti „ Elis Sebolda ( Alice Sebold, 1963), visokotiražni romani sa socijalnom“postavom“.
Situaciju spašava dečja književnost
I kao uvek, situaciju spašava dečja književnost.U tom žanru Englezi su već dobili savremenog klasika –„Grufalo „ Džulii Donaldson( „The Gruffalo“ Julia Donaldson) kao i „Tamna načela „Filipa Pulmana „. Zajedno s njima je i američki autor Erik Karl sa „Vrlo gladnom gusenicom „.
Dela intelektualne proze
Intelektualna proza na spisku od 100 britnaskih bestelera koju objavljuje Gardijan predstavljena je Makunovim “Iskupljenjem “ ( 33 .mesto ),“Beli zubi „ Zedi Smit ( 92).Slavni Tolkinov roman „Gospodar prstenova „ je na 70.mestu, Dokinzov „Bog kao iluzija „-na 90., dok je na 59. meestu popularna lingvističarka Lini Tras sa svojim delom „Kazniti, a ne pomilovati „ , a kulinarska knjiga kuvara koji“ kuva i piše , imenom Džejmi Olivera „ naslovljena „Ručak za 30 „ minuta „servirana „ je na 27.poziciji.Našlo se na toj top -listi Gardijanovih „100 najtiražnijih bestelera „ i nekoliko savremenih proznih pisaca kao što su Helen Filding, Džoan Haris, Odri Nofeneger , Monika Ali , Andrea Levi.
Branko Rakočević

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.