SAJSI - Misi nači naaš

Izvor: B92, 02.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAJSI - Misi nači naaš

(2009, Power Music)

Na muljavo odštampanom omotu jedva se razaznaje naziv grupe ispisan kao grafit na zidu na koji je naslonjena, takođe jedva prepoznatljiva, ženska figura u 'vrućim pantalonicama’. Nevešto tehnički odrađen omot u stvari savršeno prati XXX sadržaj debi ostvarenja ovog perspektivnog beogradskog sastava.

Da je drugačije ne bi odgovaralo sadržaju, mada je amaterska štampa omota popriličan minus za diskografsku kuću, imajući u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vidu da izgled pakovanja u velikoj meri prodaje proizvod.

Ako su već tamo-neki podbacili, prilično je važno iz sve snage ukazati na sadržaj ovog albuma.

Ivana Rašić (Sajsi MC) i Predrag Tošović čine autorsku okosnicu sastava Sajsi.

Ivana je pre svega zadužena za punokrvne rime kojima nezaustavljivo šiba raznorazne gradske kružoke. Ona ne štedi nikoga, ponajviše sebe, mazohistički zalazeći u najmračnije sfere ljudske psihe nazivajući stvari pravim imenima, bez obzira na to koliko to uličarski zvučalo.

Bend je samim svojim imenom unapred svima dovoljno rekao.

Ivana je hroničar, ona pronalazi teme u svakodnevnom obilasku grada, u razgovorima i iskustvima drugih, glasno i direktno procenjuje nečije slučajeve i takozvane živote.

Tekstove u kojima se spajaju brutalnost, banalnost, sex, svirepost, kriminal, emocije, narko delirijum, euforija i sivilo grada autorka predstavlja dovoljno autentično provokativnim jezikom.

Sa muzičke strane bend se kreće od psihodeličnog roka, preko soul i funk uticaja do savremenih nijansi trip hopa ili daba.

"Misi nači naaš” u tesnoj je vezi sa trenutkom. Naziv albuma genijalno sublimira nemuštu (neobrazovanu?!) komunikaciju svaremene turbo (opet?!) generacije sa jedne i sleng kojim je jedino moguće opisati određena stanja svesti u gradu čiji ste sastavni deo.

"Sajsi" se kreću na relaciji između "Rage Against The Machine", "Beastie Boys" ili čak zaboravljenih "Senser", što se nekom može učiniti kao odjek devedesetih godina XX veka.

Očigledno je druga polovina tekuće decenije donela sazrelu generaciju koja je, nalik onoj devedesetih prošlog veka, ne toliko otvoreno agresivna, mahom zaokupljena prostom komunikacijom, muzikom i odnosima.

U tom smislu Sajsi u duhu takve svedenosti ulazi u otvoreni, direktan sukob sa površnošću svake vrste.

Sastav Sajsi u ovom trenutku deluje prilično unikatano sa svojim neobično direktnim odnosom prema opšte prihvaćenim normama ponašanja u devijantnom srpskom društvu koje se suštinski nije puno promenilo od _ _ _ _. (godinu upišite sami)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.