Rumunija predala ulogu gosta Sajma knjiga Francuskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2022, 15:52

Rumunija predala ulogu gosta Sajma knjiga Francuskoj

Poslednjeg dana 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, zemlja počasni gost, Rumunija, predala je otvorenu knjigu narednom počasnom gostu, Francuskoj.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga, pored izdavača iz Srbije, učešće je uzelo više od 15 izdavača iz regiona, Evrope, Azije i Afrike.

"Na Sajmu je nastupilo 416 direktnih izlagača, izlagači i suizlagači, od čega 325 domaćih direktnih izlagača i 91 inostrani direktni izlagač. Ukupan broj učesnika sajma, obuhvata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osim direktnih izlagača, indirektne izlagače i zastupljene firme, i iznosi 854", rekla je Ljiljana Šoškić, koordinatorka Sajma knjiga.

Zemlja počasni gost ove godine bila je Rumunija, koja se predstavila na Sajmu knjiga pod sloganom “Knjige za prijatelje”.

"Uverena sam da će se rad ekipe koja je doprinela ove godine, da se Rumunija predstavi u najboljem izdanju, nastaviti u narednom periodu i da ćemo imati takođe veći broj prevoda kako iz rumunske književnosti na srpski jezik, tako i iz srpske književnosti na rumunski jezik. Uspostavljanje ove veze bilo je odavno poželjno", rekla je Silvija Davidoju, ambasadorka Rumunije u Srbiji.

Rumunija je predala otvorenu knjigu Francuskoj koja će biti počasni gost, 66. Međunarodnog sajma knjiga, naredne godine.

“Ova manifestacija biće prilika da zajedno istaknemo već postojeću saradnju između Francuske i Srbije. Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske u Srbiji, potrudiće se da kroz književnost istaknu dinamičnost francusko-srpskih veza u oblasti izdavaštva, koje otvaraju mogućnost saradnje u drugim oblastima", rekao je Pjer Košar ambasador Francuske u Srbiji.

Na 65. Međunarodnom sajmu knjiga, posetioci su imali priliku da prisustvuju na više 500 održanih programa u organizaciji Beogradskog sajma i izdavača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.