Rukopisna zaostavština Milovana Glišića i biblioteka Božidara Kovačevića u Muzeju knjige i putovanja

Izvor: Blic, 12.Sep.2017, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukopisna zaostavština Milovana Glišića i biblioteka Božidara Kovačevića u Muzeju knjige i putovanja

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u čijem sastavu su Biblioteka Lazić, Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti primilo je na poklon od antikvara Filipa Tomaševića deo novopronađene rukopisne zaostavštine i dokumentacije Milovana Glišića (1847-1908), saopštili su iz ovog udruženja.

Antikvar Filip Tomašević odlučio je da Adligatu pokloni statuu devojke koja čita kao i dokumentaciju i rukopise Milovana Glišića (1847-1908), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednog od najboljih srpskih književnika iz doba realizma, dugogodišnjeg dramaturga Narodnog pozorišta, pomoćnika upravnika Narodne biblioteke.

Glišić je u XIX veku bio najznačajniji srpski prevodilac sa ruskog i francuskog jezika i u tom periodu bio je najzaslužniji za upoznavanje naše publike sa ruskim klasicima. Svojim delima je znatno uticao na razvoj srpskog književnog jezika i stila. Stručnjaci će tek utvrditi da li se radi o objavljenim ili neobjavljenim pripovedkama, a u dokumentaciji se nalaze i važna dokumenta za istoriju Narodnog pozorišta i Srpske književne zadruge.

Filip Tomašević je ovom prilikom donirao i dokumentaciju manastira Fenek sa potpisom patrijarha Germana, nekoliko dokumenata i pisama srpskog poslanstva u Parizu tokom Prvog svetskog rata, dokumente iz arhive Srđana Price, novinara i diplomate SFRJ. Među dragocenim poklonima nalazi se i nacrt za ikonostas prve pravoslavne crkvu u Pragu Svete Vukovića – posle više vekova 1920. godine na srpsku inicijativu ponovo je uspostavljena pravoslavna crkva koja je u početku bila u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Udruženja Adligat Viktor Lazić, zahvalan na poklonu antikvaru kome je prodaja ovakvih kolekcija posao, smatra da svi koji se bave prometom kulturnih dobara trebaju da imaju svest o značaju predmeta kojima raspolažu za kulturu i istoriju naše zemlje. Suštinski značaj ovih zbirki isuviše je veliki za sve nas, da bi se mogao materijalno izraziti, poručio je Lazić.

Adligat je dobio na poklon i biblioteku Božidara Kovačevića (1902-1990), pesnika, esejiste, prevodioca, književnog kritičara, autora zapažanih studija iz istorije književnosti, profesora, upravnika arhiva SANU, vaspitača prestolonaslednika Petra II Karađorđevića. Za vreme nemačke okupacije bio je u logoru na Banjici zato što je odbio da potpiše "Apel srpskom narodu".

Student Sorbone, najpoznatiji je po svojoj poeziji, ali je pisao i pripovetke. Njegova dela su prevođena na engleski, nemački, ruski, bugarski, češki, mađarski, nemački, slovački i slovenački jezik. Poklon će činiti posebnu spomen-zbirku. Poklonjena biblioteka sadrži posebno značaj fond francuske literature i srpske književne periodike. Oko tri hiljade publikacija poklonila je njegova ćerka Tijana Kovačević, koja se već godinama bori da ime njenog oca ne bude zaboravljeno, uz posredovanje osnivača Adligata i počasnog predsednika Srpskog bibliofilskog društva, Srđana Stojančeva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zaostavština Milovana Glišića u „Adligatu“

Izvor: DobreVesti.rs, 13.Sep.2017, 10:42

BEOGRAD - Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ (Biblioteka Lazić, Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti) primilo je na poklon od antikvara Filipa Tomaševića deo novopronađene rukopisne zaostavštine i dokumentacije Milovana Glišića (1847-1908), važnog...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.