Retrospektiva filmova i razgovor sa Sarom Vanaht u Kinoteci

Izvor: Blic, 31.Maj.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retrospektiva filmova i razgovor sa Sarom Vanaht u Kinoteci

Istoričarka i filmska rediteljka Sara Vanaht (Sarah Vanagt) biće gost Edicije Jugoslavija i Muzeja Jugoslovenske kinoteke, a povodom mini retrospektive „Mikro filmovi: Sara Vanaht" koja će biti prikazana od 1. do 3. juna u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj.

Autorka će 1. juna učestvovati u razgovoru „Poetska pravda ili pravedna poetika: Sara Vanaht“ (Može li oko umetnosti da vidi (is)pravno?) koji će biti održan povodom filma „Uzgajanje prašine“ i ostalih njenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << filmova.

Na inicijativu Edicije Jugoslavija, u razgovoru učestvuju teoretičari Svebor Midžić i Leonardo Kovačević.

U okviru projekcije filma „Uzgajanje prašine“ biće izloženi frotaži koje je autorka napravila tokom snimanja filma u Međunarodnom sudu u Hagu: frotaž stolice optuženog, frotaž stolice sudije, frotaž stola optuženog, frotaž stola sudije, frotaž poda glavnog hola Međunarodnog trinunala u Hagu.

- Umetničke intervencije Sare Vanaht smeštene su u polje slike i poetske reprezentacije slika stvarnosti.. Ono što medij slike i njene poetske „nadgradnje“ smešta u ravan „baze,“ odnosno političkog konteksta, u slučaju Sarine poetike je upravo spoj dva nivoa (sa)znanja. Sa jedne strane egzaktnog, utmeljujućeg, a sa druge strane, poetskog – dakle jezika koji premašuje zakon jedne oblasti i discipline i pokušava da misli i zabeleži univerzalno. Dodatni elemenat takvog specifičnog odnosa politike i poetike je autorkin odnos prema instituciji – školi, crkvi, sudu – i duboko propitivanje institucionalnih mehanizama u okviru postojećeg (dominantnog) ideološkog rama i mesta koje pojedinac zauzima u njemu - piše, između ostalog, u tekstu uredništva Edicije Jugoslavija za katalog Jugoslovenske kinoteke za juni mesec.

PROGRAM RETROSPEKTIVE

1. jun, 20:30

In Waking Hours (18') + Dust Breeding (47') + Baby Elephant (1') + razgovor

* Projekcije su besplatne

2. jun, 20:30

Little Figures (15') + First Elections (15') + History Lesson (5') + The

Corridor (7') + Baby Elephant (1)

3. jun, 20:30

Boulevard d'Ypres (50') + Money

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.