Izvor: Politika, 26.Sep.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisuje se novi konkurs za upravnika Narodnog pozorišta

Medijima će, uz javno otvaranje koverata 17. oktobra biti predočeno koji su se kandidati javili. – Obezbeđenje „čuvalo” sednicu Upravnog odbora

Na sastanku UO Narodnog pozorišta odlučeno je da u utorak, 1. oktobra bude raspisan konkurs za upravnika ove nacionalne kuće. Napravljeno je nekoliko izmena u odnosu na konkurse kakvi su bili raspisivani do sada u institucijama kulture u Srbiji, a u dogovoru sa republičkom Vladom i Ministarstvom kulture. On će biti model za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konkurse za izbor direktora i upravnika institucija kulture koji će biti raspisani 1. novembra u 61 republičkoj instituciji kulture.

„Konkurs će biti javan, a glavni kriterijum će biti program koji će kandidati ponuditi. Ono što želimo jeste kvalitet, program, rad. Posle raspisivanja konkursa, negde 17. oktobra ćemo zakazati sednicu UO, uz prisustvo medija da predstavimo javnosti koliko se kandidata prijavilo, uz javno otvaranje koverata...”, rekao je Radoslav Lale Pavlović, predsednik UO Narodnog pozorišta u Beogradu na konferenciji za novinare.

Pola sata pre susreta sa predstavnicima medija članovi UO nacionalnog teatra održali su kraću sednicu kojoj nisu mogli da prisustvuju novinari. Ljubazni predstavnici obezbeđenja Narodnog pozorišta sve vreme trajanja sednice UO stajali su ispred vrata pozorišne biblioteke ne dozvoljavajući novinarima da prisustvuju sednici što, kako pamte hroničari, nije bilo ni u vreme kada je na čelu kuće bio Aleksandar Berček. O svemu ovome obavešten je i Ivan Tasovac, ministar kulture koji je na službenom putu u Grčkoj. No budući da je u narednom periodu obećana transparentnost u radu nadamo se da novinari takvim neprijatnostima više neće biti izloženi.

U narednom periodu, kako je rekao Pavlović: „Biće otvoren širi front sa namerom da se ohrabre ljudi da se kandiduju, da se opovrgnu sumnje da je sve namešteno.”

– Programe kandidata objavićemo i na sajtu Narodnog pozorišta, napravićemo anonimnu anketu za sve zaposlene u kući. Hoćemo da prekinemo sa praksom da ansamble ne treba pitati ko će biti upravnik njihove kuće. Ovo je vrsta male revolucije zbog koje sam u priličnoj meri srećan, jer se vraća period iz osamdesetih godina prošlog veka kada se znao neki red, kada se razgovaralo o komadima Dušana Kovačevića i Siniše Kovačevića, Stevana Koprivice, mojim, Prokićevim, Ace Popovića pre svega, kao najboljeg od svih – rekao je Pavlović uz podsećanje da je iz „novog konkursa izbrisan uslov da kandidat mora da ima iskustvo od osam godina u rukovođenju, što bi u prevodu na srpski jezik značilo da bi to morao biti mladi kadar Demokratske stranke ili stari kadar Socijalističke partije Srbije. Otvorili smo mogućnost da se pojavi neki novi mladi Mocart, Jagoš Marković, Egon Savin...”

A na novinarsko pitanje šta se desilo sa prethodnim konkursom za upravnika nacionalnog pozorišta raspisanim 5. avgusta na čiji je istorijat podsetio Živorad Žika Ajdačić, član UO ove kuće kulture, Pavlović je odgovorio:

– Sednica UO mora da bude zakazana najmanje tri dana pre održavanja, a odluku mora da donese većina članova. Ona je zakazana u zakonskom roku i održana u prisustvu dva, od sedam članova UO, što nije dovoljno. Petoro nije došlo. O tome postoji zapisnik.

Na komentar da smo svedoci da sednica (ponedeljak, 23. septembar u 17 časova) nije održana i da nema logike da postoji zapisnik, Pavlović je „izaslanici Ljiljane Smajlović”, kako nas je oslovio, uzvratio rečima: „Kako ste mogli da prisustvujete sednici UO koja nije bila otvorena za javnost, a kojima ćete ubuduće moći da prisustvujete.”

Jučerašnje pismo Dejana Savića, v. d. upravnika Narodnog pozorišta u kojem Pavlovića direktno optužuje za loše stanje u kući, prozvani predsednik UO kratko je prokomentarisao: „Ne bih da komentarišem, ali stvar je jednostavna. UO imenuje Vlada. Ako ne radimo svoj posao kako valja, onda bi bilo prirodno da, na inicijativu Ministarstva kulture, budemo smenjeni. Naš gazda je Vlada.”

Što se tiče repertoara za predstojeću sezonu, koji je Savić objavio pre dva dana, Pavlović je potvrdio da je program dobio podršku UO, isto kao i budžet za koji je od Vlade traženo 80 miliona dinara.

----------------------------------------------

Najbolji posao na svetu

Na pitanje da li je tačno da će u narednom periodu biti novi direktor Srpskog kulturnog centra u Parizu Radoslav Pavlović nije odgovorio ni potvrdno ni odrečno, samo jerekao: „Najbolji posao na svetu jeste biti savetnik za kulturu predsednika Tomislava Nikolića”.

B. G. Trebješanin

objavljeno: 26.09.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.