Radulović: Betoven je izazov, Beogradska filharmonija je fenomenalan orkestar

Izvor: B92, 22.Sep.2023, 16:07

Radulović: Betoven je izazov, Beogradska filharmonija je fenomenalan orkestar

Violinista Nemanja Radulović izjavio je da je za njega uvek veliki izazov izvođenje dela Ludviga van Betovena, pred večerašnji (20.00) koncert Beogradske filhamonije u Kolarčevoj zadužbini, gde će zajedno odsvirati Koncert za violinu i orkestar velikog kompozitora.

Radulović je rekao Tanjugu da je Betovenovo delo "sa tehničke strane dosta komplikovano, zbog intonacije, precizne čistoće zvuka".

"(Koncert za violinu i orkestar) je muzički toliko zahtevan. Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne strane vas umori, sa druge napuni posebnom energijom, i dâ snagu na kraju koncerta", rekao je svetski čuveni muzičar.

Radulović je napomenuo da apsolutno uživa kada sa svojim ansamblom izvodi program zabeležen na njegovom albumu "Roots", ali je dodao da Betovenov Koncert za violinu i orkestar spada u njemu omiljene.

"Preko 20 godina kako ga sviram i uživam. Nikad mi nije dosadno. (Betoven) je ostavio toliko prostora izvođačima da imaju svoju viziju", naglasio je Radulović.

Koncert sa Radulovićem je drugi u slavljeničkoj sezoni Beogradske filharmonije, koja obeležava svoju stogodišnjicu, a violinisti i orkestru to će biti deseti zajednički nastup, ovaj put uz šefa-dirigenta Gabrijal Felca.

"Taj orkestar je konstantno u procesu istraživanja zvuka i muzičari su fenomenalni. Svi se trude da zajedno dišu. Uvek mi je zadovoljstvo. Tu su i svi sa kojima sam studirao i učio", naglasio je Radulović.

Upitan kako gleda na uticaj veštačke inteligencije na muziku, Radulović je primetio da je to pitanje "nekako krenulo naglo pre par meseci".

"Moram da priznam da sam i ja otišao na Čet Dži-Pi-Ti (Chat GPT) da vidim o čemu se radi, ali što se tiče muzike, nisam istraživao malo više, tako da ne mogu nešto specijalno da kažem na tu temu", rekao je Radulović.

Kako je najavljeno, drugi deo koncerta je rezervisan za simfonijski prvenac Gustava Malera, koji nosi podnaslov "Titan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.