Radionica kaligrafije u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: Studio B, 11.Okt.2014, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radionica kaligrafije u Istorijskom muzeju Srbije

U okviru manifestacije Dani evropske baštine u Istorijskom muzeju Srbije danas će biti održana radionica posvećena kaligrafiji sa temom "Jezik i pismenost", najavljeno je iz te institucije.

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja, a učesnici će imati priliku da se oprobaju u ovoj veštini na tradicionalan način, a tom radionicom organizatori žele da ukažu na značaj pismenosti i da prikažu jezik u njegovoj najlepšoj formi.

Učesnicima će biti prikazan vizuelni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << materijal u kataloškoj formi sa kojim muzej raspolaže. Zadatak podrazumeva da svako osmisli i ponudi kreativno likovno rešenje za početna slova u nekom tekstu, a u toku radionice pisaće i ukrašavati neka od najlepših književnih ostvarenja u Srbiji tako što će svaki učesnik dobiti određenu pesmu da prepiše i ukrasi.

U eri digitalnih medija putem kojih se komunicira i piše, povratak tradicionalnom načinu pisanja pisma može biti interesantan za učesnike jer kaligrafija daje jedinstven sadržaj svakoj individualnoj slovnoj formi.

Na radionici polaznici će pisati perom od trske i mastilom. Trska se ranije koristila za pravljenje pisaljki jer je jeftina i pristupačna, a danas se koristi kao najbolji način za učenje krasnopisa. Svaki učesnik će dobiti u koverti pesmu, koja je zatvorena voskom u koji je utisnut žig, kao suvenir sa ove radionice.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Radionica kaligrafije u IMS

Izvor: B92, 11.Okt.2014

U okviru manifestacije Dani evropske baštine u Istorijskom muzeju Srbije danas će biti održana radionica posvećena kaligrafiji sa temom "Jezik i pismenost", najavljeno je iz te institucije...Foto: olarte.ollie/Flickr.com..Kaligrafija je umetnost lepog pisanja, a učesnici će imati priliku da se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.