Prvi međunarodni filmski festival Dan pobede u sklopu Festivala evropskog i nezavisnog filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 11:13

Prvi međunarodni filmski festival "Dan pobede" u sklopu Festivala evropskog i nezavisnog filma

U sklopu ovogodišnjeg Festivala evropskog i nezavisnog filma, koji će u Kulturnom centru Novog Sada biti održan od 4. do 28. decembra ove godine, biće organizovan i prvi međunarodni filmski festival pod nazivom Dan pobede.

Nova manifestacija pokrenuta je u čast jubileja, 75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Trebalo je da bude održana 9. maja, ali je odložena zbog pandemije kovida-19.

Incijativa je potekla od Tesla global foruma, manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja se godinama održava u Novom Sadu i u saradnji sa Kulturnim centrom grada. Namera je da se održava svake godine u maju, u čast Besmrtnog puka, događaja koji se u mnogim zemljama održava u znak sećanja na žrtve nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Biće posvećen filmovima sa ratnom tematikom, a od naredne godine, osim u Novom Sadu, paralelno će biti organizovan u Istočnom Sarajevu i Budvi.

Novi filmski festival pokreće se uz podršku Grada Novog Sada-Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Medijski pokrovitelj je Radio televizija Vojvodine.

Svečano otvaranje prvog filmskog festivala DAN je u petak, 4. decembra, u 12 časova, u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival će trajati do 11. decembra ove godine, a zastupljeni su poznati i nagrađivani filmovi domaće, ruske i češke kinematografije.

Svečano otvaranje posvećeno je Branku Ćopiću i njegovoj literaturi koja je poslužila za snimanje nekoliko filmskih klasika. Projekcijom filma „Gluvi barut“ biće odata i počast nedavno preminulom glumcu Mustafi Nadareviću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Gluvi barut" otvara prvi Međunarodni filmski festival "Dan pobjede"

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2020

NOVI SAD- U Novom Sadu će, u skladu sa epidemiološkim mjerama donesenim zbog epidemije virusa korona, od 4. do 11. decembra biti održan prvi Međunarodni filmski festival "Dan pobjede", najavljeno je iz "Tesla global foruma", inicijatora organizovanja ovog festivala.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.