Film i serije

"Gluvi barut" otvara prvi Međunarodni filmski festival "Dan pobjede"

"Gluvi barut" otvara prvi Međunarodni filmski festival "Dan pobjede"
Foto: N.N. | "Gluvi barut" otvara prvi Međunarodni filmski festival "Dan pobjede"

NOVI SAD- U Novom Sadu će, u skladu sa epidemiološkim mjerama donesenim zbog epidemije virusa korona, od 4. do 11. decembra biti održan prvi Međunarodni filmski festival "Dan pobjede", najavljeno je iz "Tesla global foruma", inicijatora organizovanja ovog festivala.

Festival će biti otvoren u petak, 4. decembra, u 12.00 časova, u Kulturnom centru Novog Sada projekcijom filma "Gluvi barut" režisera Bahrudina Bate Čengića.

Sam čin otvaranja Festivala posvećen je velikom srpskom piscu Branku Ćopiću, prema čijem je čuvenom romanu "Gluvi barut" snimljen istoimeni film.

Ovim filmom će ujedno biti odata i počast nedavno preminulom glumcu Mustafi Nadareviću.

Međunarodni filmski festival "Dan pobjede" biće posvećen velikom jubileju - 75. godini od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Tokom Festivala biće prikazani filmovi sa ratnom tematikom, a predviđeno je da manifestacija od naredne godine, osim u Novom Sadu, paralelno bude organizovana u Istočnom Sarajevu i Budvi.

Zastupljeni su poznati i nagrađivani filmovi domaće, ruske i češke kinematografije, a osim "Gluvog baruta", na festivalu će biti prikazano još šest filmova.

Riječ je o rusko-bjeloruskom filmu "Brestovska tvrđava" režisera Aleksandra Kota, sovjetskom "Lete ždralovi" režisera Mihaila Kalatozova, češkom "Trgovina na korz" režisera Žana Kadara i Elmar Klosa, jugoslovenskom "Vrhovi zelengore" režisera Zdravka Velimirovića, rusko-britanskom "Lenjingrad" režisera Aleksandra Buravskog i jugoslovenskom ostvarenju "Tri" režisera Aleksandra Saše Petrovića.

Namjera organizatora je da se Festival održava svake godine u maju, u čast "Besmrtnog puka", događaja koji se u mnogim zemljama održava u znak sjećanja na žrtve nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Novi filmski festival pokrenut je uz podršku grada Novog Sada - Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Organizuje se u okviru ovogodišnjeg Festivala evropskog i nezavisnog filma, koji će biti održan u Kulturnom centru Novog Sada od 4. do 28. decembra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije