Prvi koncert BF 10. septembra

Izvor: B92, 07.Sep.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi koncert BF 10. septembra

Prvi koncert u novoj sezoni Beogradske filharmonije biće održan 10. septembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, kada će uz nastup Budimpeštanskog klecmer ansambla biti obeležena Jevrejska nova godina.

Ciklus "Nove godine" biće otvoren koncertom pod dirigentskom upravom Orija Lešmana iz Izraela, a na programu će biti tradicionalna jevrejska muzika i dela Leonarda Bernaštajna i Gustava Malera, rekla je agenciji Beta predstavnica Beogradske filharmonije Nevena Šinka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Klecmer bend iz Budimpešte, koji je osnovan 1990. godine, dolazi s područja odakle potiče tradicionalna jevrejska klecmer muzika.

Bend izvodi muzičke aranžmane koje je komponovao osnivač i muzički direktor ansambla Ferenc Javori.

Javori je učio i svirao klecmer muziku s jedinim preživelim muzičarem iz nekadašnje brojne zajednice u kojoj je ta muzika bila sastavni deo života Jevreja.

Većina članova benda završila je Muzičku akademiju "Franc List" u Budimpešti.

Specijalnost benda su pozorišne produkcije u kojima se zajedno s ostalim umetnicima pojavljuju na sceni. Trenutno nastupaju u baletu "Purim" i u mjuziklu "Violinista na krovu" u pozorištu Madač u Budimpešti.

Pored Jevrejske nove godine, Beogradska filharmonija će tokom predstojeće sezone obeležiti i obe hrišćanske (po julijanskom i gregorijanskom kalendaru), Islamsku i Kinesku novu godinu.

Koncerti u novoj sezoni podeljeni su u šest ciklusa. Pored "Novih godina", biće priređeni i koncerti u ciklusima "Jesen", "Zima", "Proleće", "Crno-beli ciklus" i "Hod po žici".

Novi šef-dirigent Beogradske filharmonije je kineski maestro Tang Muhaj, koji će beogradskoj publici predstaviti na narednom koncertu u sezoni, za oko mesec i po dana - 29. oktobra.

Među istaknutim svetskim solistima koji će nastupati uz orkestar Beogradske filharmonije u narednoj sezoni su pijanisti Elizabeta Leonskaja, Gerhard Opic i Boris Berezovski, violinisti Stefan Milenković i Sara Čang, ciolončelista Antonio Menezis i drugi.

Prema rečima Nevene Šinke, više od dve trećine kapaciteta velike sale Kolarca za sve koncerte naredne sezone rasprodato je već u toku promotivne prodaje ulaznica.

Redovna prodaja kompleta karata počela je 1. septembra i trajaće do 15. oktobra. Karte za koncert 10. septembra mogu se kupiti na blagajni Kolarca, po ceni od 600, 800 i 1000 dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi koncert Beogradske filharmonije 10. septembra

Izvor: Blic, 07.Sep.2010

Prvi koncert u novoj sezoni Beogradske filharmonije biće održan 10. septembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, kada će uz nastup Budimpeštanskog klecmer ansambla biti obeležena Jevrejska nova godina. ..Ciklus "Nove godine" biće otvoren koncertom pod dirigentskom upravom Orija Lešmana iz Izraela,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.