Prvi koncert Beogradske filharmonije 10. septembra

Izvor: Blic, 07.Sep.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi koncert Beogradske filharmonije 10. septembra

Prvi koncert u novoj sezoni Beogradske filharmonije biće održan 10. septembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, kada će uz nastup Budimpeštanskog klecmer ansambla biti obeležena Jevrejska nova godina.

Ciklus "Nove godine" biće otvoren koncertom pod dirigentskom upravom Orija Lešmana iz Izraela, a na programu će biti tradicionalna jevrejska muzika i dela Leonarda Bernaštajna i Gustava Malera, rekla je agenciji Beta predstavnica Beogradske filharmonije Nevena Šinka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Klecmer bend iz Budimpešte, koji je osnovan 1990. godine, dolazi s područja odakle potiče tradicionalna jevrejska klecmer muzika. Bend izvodi muzičke aranžmane koje je komponovao osnivač i muzički direktor ansambla Ferenc Javori.

Javori je učio i svirao klecmer muziku s jedinim preživelim muzičarem iz nekadašnje brojne zajednice u kojoj je ta muzika bila sastavni deo života Jevreja.

Većina članova benda završila je Muzičku akademiju "Franc List" u Budimpešti.

Specijalnost benda su pozorišne produkcije u kojima se zajedno s ostalim umetnicima pojavljuju na sceni. Trenutno nastupaju u baletu "Purim" i u mjuziklu "Violinista na krovu" u pozorištu Madač u Budimpešti.

Pored Jevrejske nove godine, Beogradska filharmonija će tokom predstojeće sezone obeležiti i obe hrišćanske (po julijanskom i gregorijanskom kalendaru), Islamsku i Kinesku novu godinu.

Koncerti u novoj sezoni podeljeni su u šest ciklusa. Pored "Novih godina", biće priredjeni i koncerti u ciklusima "Jesen", "Zima", "Proleće", "Crno-beli ciklus" i "Hod po žici".

Novi šef-dirigent Beogradske filharmonije je kineski maestro Tang Muhaj, koji će beogradskoj publici predstaviti na narednom koncertu u sezoni, za oko mesec i po dana - 29. oktobra.

Među istaknutim svetskim soliastima koji će nastupati uz orkestar Beogradske filharmonije u narednoj sezoni su pijanisti Elizabeta Leonskaja, Gerhard Opic i Boris Berezovski, violinisti Stefan Milenković i Sara Čang, violončelista Antonio Menezis i drugi.

Prema rečima Nevene Šinke, više od dve trećine kapaciteta velike sale Kolarca za sve koncerte naredne sezone rasprodato je već u toku promotivne prodaje ulaznica.

Redovna prodaja kompleta karata počela je 1. septembra i trajaće do 15. oktobra. Karte za koncert 10. septembra mogu se kupiti na blagajni Kolarca, po ceni od 600, 800 I 1000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.