Propusti u čuvanju Van Gogove slike

Izvor: Blic, 23.Avg.2010, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propusti u čuvanju Van Gogove slike

Egipatski zvaničnici koji istražuju krađu vredne slike Vinsenta van Goga iz muzeja "Mahmud Halil" u Kairu, izjavili su da u trenutku krađe nije radio nijedan alarmni uređaj.

Prema njihovim tvrdnjama, od 43 sigurnosne kamere postavljene u muzeju, u trenutku krađe u subotu radilo je samo sedam, preneo je britanski radio BBC.

Vrednost slike, veličine 30x30 centimetara, pod nazivom "Cvetovi maka" ili "Vaza sa cvećem", procenjena je na više od 50 miliona dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Nadležni su za propuste u obezbeđenju vrednih muzejskih eksponata okrivili teškoće u nabavci rezervnih delova.

Egipatski ministar kulture Faruk Hosni objasnio je da muzejske vlasti uprkos pokušajima, nisu uspele da nabave delove za pokvarene uređaje.

Ministar Hosni je u subotu najpre izjavio da je ukradena slika pronađena i da su dva Italijana uhapšena na kairskom aerodromu s manjim platnom. Kasnije je, međutim, rekao da je dobio netačnu informaciju.

Ovo je drugi put da je ta slika ukradena iz kairskog muzeja "Mahmud Halil". Prvi put se to dogodilo 1978. godine, a posle deset godina pronađena je u Kuvajtu.

Policija i dalje traga za nestalim umetničkim delom; na aerodromima i u lukama su na snazi specijalne mere.

Van Gogovo platno jedno je od remekdela koje je 1930-ih godina prikupio egipatski poslanik Mahmud Halil, čiju kolekciju eksperti smatraju jednom od najvažnijih zbirki evropske umetnosti na Bliskom istoku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.