Propusti u čuvanju Van Gogove slike

Izvor: S media, 23.Avg.2010, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propusti u čuvanju Van Gogove slike

Egipatski zvaničnici koji istražuju kradju vredne slike Vinsenta van Goga iz muzeja u Kairu, izjavili su da u trenutku kradje nije radio nijedan alarmni uredjaj.

U trenutku kradje radilo je samo sedam od 43 sigurnosne kamere postavljene u muzeju.

Nadležni su za propuste u obezbedjenju vrednih muzejskih eksponata okrivili teškoće u nabavci rezervnih delova za kamere.

Egipatski ministar kulture Faruk Hosni objasnio je da muzejske vlasti uprkos pokušajima, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nisu uspele da nabave delove za pokvarene uredjaje.

Vrednost slike, veličine 30x30 centimetara, pod nazivom "Cvetovi maka" ili "Vaza sa cvećem", procenjena je na više od 50 miliona dolara. Kradljivci su platno isekli iz rama.

Ministar Hosni je u subotu najpre izjavio da je ukradena slika pronadjena i da su dva Italijana uhapšena na kairskom aerodromu s manjim platnom.

Kasnije je, medjutim, rekao da je dobio netačnu informaciju i da Van Gogova slika još nije pronadjena.

Policija i dalje traga za nestalim umetničkim delom; na aerodromima i u lukama su na snazi specijalne mere.

Ovo je drugi put da je ta slika ukradena iz kairskog muzeja "Mahmud Halil". Prvi put se to dogodilo 1978. godine, a posle deset godina pronadjena je u Kuvajtu.

Van Gogovo platno jedno je od remekdela koje je 1930-ih godina prikupio egipatski poslanik Mahmud Halil, čiju kolekciju eksperti smatraju jednom od najvažnijih zbirki evropske umetnosti na Bliskom istoku.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Propusti u čuvanju Van Gogove slike

Izvor: Blic, 23.Avg.2010

Egipatski zvaničnici koji istražuju krađu vredne slike Vinsenta van Goga iz muzeja "Mahmud Halil" u Kairu, izjavili su da u trenutku krađe nije radio nijedan alarmni uređaj...Prema njihovim tvrdnjama, od 43 sigurnosne kamere postavljene u muzeju, u trenutku krađe u subotu radilo je samo sedam,...

Nastavak na Blic...

Veliki propusti u čuvanju Van Gogove slike

Izvor: SrbijaNet.rs, 23.Avg.2010

Egipatski zvaničnici koji istražuju kradju vredne slike Vinsenta van Goga iz muzeja u Kairu, izjavili su da u trenutku kradje nije radio nijedan alarmni uredjaj. Prema njihovim tvrdnjama, od 43 sigurnosne kamere postavljene u muzeju, u trenutku kradje u subotu radilo je samo sedam,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.